Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

maandag 26 februari 2018

Grote Kruisbek

Er zijn van die soorten die je niet vaak te zien krijgt gewoonweg omdat ze hier zeldzaam zijn. Maar gelukkig zijn er "invasiejaren". Voor ons dan want het is het resultaat van voedseltekort in hun leefgebied waardoor ze zich massaal verplaatsen. 2017-2018 is zo'n jaar voor de Grote Kruisbek. Eind van 2017 kwamen er best veel meldingen van Grote kruisbekken vaak tezamen met Kruisbekken. En er bleven er een paar hangen zoals ook in Zeist bij Landgoed Heidestein. Eind februari gingen we al vroeg op pad om voor de file in Zeist te zijn. Het was een koude dag met een gure oostenwind en het zonnetje scheen maar magertjes. Maar bij aankomst werden we verwelkomt door een mooi concert van de vele glanskopjes, mezen en merels. Het is een prachtig gebied voor een wandeling en het werd nog mooier toen we in het bos een zwarte specht hoorde en later zagen we hem ook tegen een boom zitten. Het werd nog mooier toen er zelfs twee een beetje achter elkaar aanzaten rondom de boom. Foto's maken lukte me net niet want ze werden opgeschrikt door een derde Zwarte Specht en gingen er gedrieën vandoor.


We hoefde niet lang te zoeken naar de Grote Kruisbekken aangezien ze veel bekijks trekken van andere vogelliefhebbers en fotografen. Gelukkig vandaag ( daarom op maandag gegaan) niet zo heel erg druk. Onder een bruggetje was in het ijs al een wak gemaakt zodat ze maar op een plek konden gaan drinken. Bij aankomst hadden we gelijk geluk en landen ze vlakbij in een Berk. Wauw twee mooie mannetjes in verschillende kleurnuances en een vrouwtje.

Grote Kruisbek - Loxia pytyopsittacus  drie bij elkaar, twee mannen onder vrouw boven


In totaal zagen we er zeven, ze kwamen ook naar beneden om te drinken. Na een drinksessie vlogen ze weer weg en was het tijd voor een warm bakkie en wat bijkletsen met de andere liefhebbers. Na een half uurtje kwam er een paartje terug en die lieten zich mooi zien.

Grote Kruisbek man links, vrouw rechts
samen drinken 



Kenmerkend voor de Grote Kruisbek zijn de grotere kop en snavel in vergelijking met een Kruisbek. De Grote heeft een "stierennek" en de ondersnavel is even diep als de bovensnavel  en sterker gekromd, het lijkt een soort bakje. Best moeilijk als je ze niet goed kunt bekijken, wat meestal het geval is als ze hoog in een den zitten te knabbelen aan dennenappels en dergelijke.

Grote Kruisbek vrouw


Grote Kruisbek vrouw achterkant

Hoewel het in Nederland nog nooit tot broeden is gekomen zijn er nu paartjes gezien die met nestmateriaal in hun bek zaten en het mannetje zat heerlijk te zingen in een boom dus wie weet komt het daar ook nog van.

Grote Kruisbek man

Grote Kruisbek man in iets lichtere kleur rood/oranje

Grote Kruisbek man opvliegend, kenmerkend zijn de relatief lange vleugels

Op de terugweg nog even langs de gemelde Witkopgors gegaan in Goedereede. Goed kunnen zien door de scoop van Kees want hij zat helaas wat verder weg op een akker. Een foto is dus niet gelukt maar hij zit er nog dus misschien krijg ik nog een kans. Gelukkig genoeg foto's gemaakt van de Grote Kruisbekken dus zeer voldaan naar huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten