Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zaterdag 2 januari 2021

Pestvogel in Hoek van Holland



Pestvogel - Bombycilla garrulus - Bohemian Waxwing

Er zijn van die soorten die alles mee hebben, hun uiterlijk, geluid en gedrag. De Pestvogel is zo'n vogelsoort. Zijn prachtige kleur beige met zweem van roze afgezet met knal geel, witte streepjes op de vleugels met die rode puntjes eraan is van ongekende schoonheid. Daarbij heeft hij ook nog eens een mooi kuifje om mee te pronken. En dan dat fabelachtige mooie rinkeltje, het geluid wat een Pestvogel maakt, subliem! Zijn gedrag is ook iets wat hem populair maakt. Niet schuw en goed te benaderen om te fotograferen, zeker als er bessen te nuttigen zijn is die onverstoorbaar. Al is afstand houden altijd belangrijk als je wilde vogels of dieren wilt fotograferen.

Is er dan geen enkel minpuntje? Ik kan er maar een bedenken en dat is de Nederlandse benaming, Pestvogel 😒. Zijn Engelse naam is vele malen mooier. En als je de naam Bohemian Waxwing 😊krijgt zit werkelijk alles je mee.

Het fel geel op de staart is het grootst bij het mannetje. 


De bottels gaan in zijn geheel naar binnen


Deze vogels broeden op de Taiga in het Noorden van Europa en zijn hier in het najaar/winter te zien. Als het voedsel schaars word in Scandinavië zakken ze af naar het zuiden. De laatste jaren valt het niet mee om deze supermooie vogel te zien in het westen van het land. Dat deze in Hoek van Holland zit is dan ook een welkome verrasing. Het bewijst dan ook maar weer eens het nut van bes dragende struiken. Dus wil je ook zo'n super soort als tuinvogel? Plant een wilde Roos in je tuin, je doet er een hoop vogels plezier mee.

Tot slot nog een leuk filmpje kunnen maken.





2 opmerkingen:

  1. Dankjewel Caroline, deze zit nu al een tijdje in Hoek van Holland en is te zien vanuit je auto. Misschien een rit naar Zuid Holland waard ;-)

    BeantwoordenVerwijderen