Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

maandag 19 februari 2018

Kleine Burgemeester van Noordwijk

Alweer een jaar geleden waren we op het strand van Noordwijk om een Kleine Burgemeester te kunnen zien. Al op grote afstand was er een grote groep meeuwen zichtbaar die op een zandplaat vlak voor de kust foerageerde. Het was een prachtige wandeling met een lekker winterzonnetje naar de groep. Onderweg begrepen we gelijk waarom er zoveel meeuwen aanwezig waren, het hele strand lag vol met aangespoelde zeedieren. Een aantal dagen ervoor was er een flinke westerstorm geweest en die had ervoor gezorgd dat het strand nu vol lag met zeesterren, diverse soorten schelpen en heremietkreeftjes. Het was een waar feestmaal voor de meeuwen en daar was dus ook de Kleine Burgemeester op af gekomen.


Kleine Burgemeester 1e winterkleed

De Kleine Burgemeester broedt in Groenland en het noorden van Canada en is is in Nederland een zeldzame gast. De exemplaren die hier het najaar en winter te zien zijn zijn meestal jonge vogels. Hij valt op door de lichte handpennen en het lichtbruine gebandeerd kleed. De volwassen vogels hebben een lichtgrijze rug met witte handpennen.


 
daar kan aardig wat voedsel in ....

Hier zijn de lichte handpennen goed zichtbaar
De Kleine Burgemeester heeft ook nog een "grote broer" de Grote Burgemeester. Op het strand van Scheveningen zaten er in de winter van 2017 meerdere exemplaren van zowel grote als kleine Burgemeester.
Grote Burgemeesters en links een Kleine Burgemeester

Geen opmerkingen:

Een reactie posten