Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zondag 4 maart 2018

Bouncing Bokje en andere snippen

Ook al heeft de winter ons land in de greep, het is altijd weer om erop uit te gaan. Deze zondag beloofde veel moois want er ligt nog wel wat sneeuw maar de weersverwachting geeft een zonnetje en in de middag een graad of negen. De winter lijkt voorbij maar de sloten zijn nog dichtgevroren. Dit geeft ons de mogelijkheid om soorten die zich normaal in de vegetatie verborgen houden goed in het open te kunnen waarnemen. De watersnip, houtsnip en bokje zijn van die gave soorten en dat was dus ook ons doel van de dag. In de kleine kwelslootjes in het duingebied is altijd veel leven te vinden, zeker als er zoveel dichtgevroren is. Na een leuk plekje gevonden te hebben is het gewoon afwachten wat er tevoorschijn komt.
Op onze eerste plek zat een watersnip die beloerd werd door een blauwe reiger. Ik heb er drie foto's van kunnen maken, helaas wel met tegenlicht. Gelukkig kon de watersnip ontsnappen aan de hongerige reiger.
Watersnip met links de Blauwe reiger op de loer
De reiger komt dichterbij

De Watersnip is net op tijd om niet het ontbijt van de Blauwe reiger te worden

In het tweede slootje zat een watersnip die zich mooi liet fotograferen. Lekker aan het foerageren in het stromende watertje.
Watersnip - Gallinago gallinago



Bij het derde slootje werden we verrast door de vele vogelsoorten die er in en omheen aan het scharrelen waren.

Naast de vele zangvogels liep er een Wulp, Kievit, Waterral, Watersnip en een Bokje

Bokje - Lymnocryptes minimus

Op de weg naast dit slootje vonden we een doodgereden Houtsnip, heel erg zonde van zo'n mooie vogel die waarschijnlijk tijdens het scharrelen naar eten is geschept door een auto.

Het Bokje vloog op naar een naastgelegen slootje en gaf ons een geweldige mogelijkheid om prachtige foto's te maken. Al foeragerend hopte hij heen en weer als een "Dipper" een echte Bouncing Bokje, heel grappig om te zien. Doordat we rustig op afstand bleven was hij op zijn gemak en hopte er lustig op los. Deze normaal zo schuwe vogel drukt zich om zich te verbergen, zijn verenkleed lijkt op verdort riet en hij valt pas op als je er bijna op stapt en dan laat hij je flink schrikken door ineens weg te vliegen. Dus deze mogelijkheid die ons geboden werd door de weersomstandigheden was fantastisch. We hebben er echt van genoten.

Bokje - Lymnocryptes minimus




Een filmpje van een foeragerend Bokje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten