Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zondag 26 augustus 2018

Poldernatuur in Overijssel, het Lierderbroek

Als je op visite gaat bij vogelaars ga je er als het even kan op uit om nog wat moois in de omgeving mee te pakken. Na de heerlijke versnaperingen die onze gastvrouw had gemaakt gingen we de polder in, er was een Rode Wouw gemeld dus dat was ons uitgangspunt. We kwamen uit bij het gebied Lierderbroek, een polderlandschap van zo'n 1500 hectare waar extensief word geboerd en de weidevogels worden gekoesterd. Prachtig om te zien hoe een polder er dan uit kan zien, en hoewel de grutto's, Tureluurs en de meeste kieviten al richting het zuiden trekken is er genoeg moois te zien.


Nieuwsgierige Blaarkop koeien

Er vlogen veel Gele en Witte Kwikstaarten en Boerenzwaluwen rond en zagen we buizerd, Torenvalk, Havik, Ooievaar en Grote Zilverreigers maar geen Rode Wouw. Wat we wel zagen was een mooie familie Patrijzen, lekker aan het scharrelen in het kruidige gras. Zo mooi om deze groep te mogen bewonderen, Patrijs staat onder druk door het wegvallen van leefgebied en te weinig voedsel om hun jongen groot te brengen. Op de "biljartlaken" weilanden is niks te eten voor deze vogels en daarom zijn deze vogelvriendelijke polders zo belangrijk.

Patrijs - Perdix perdix - Grey Partridge



De twee ouders houden de boel in de gaten, de jongen scharrelen in het gras






Dit gebied word door vrijwilligers beheert en onderhouden samen met de boeren en zij zijn wat mij betreft echte helden, je leest er meer over op hun website. www.groensalland.nl

Zo hoort het polderlandschap eruit te zien, toch?

Zwaluwen rusten uit op de draden, ze hebben nog een lange reis te gaan

Doordat er geen schadelijke (mest) stoffen in het gebied worden gebruikt floreert het waterleven in de sloten ook. We konden een prachtige Weidebeekjuffer fotograferen, die er lekker voor ging zitten. En aan de vele Ooievaars en Reigers die aanwezig zijn in het gebied zal het met de kikkers en padden ook wel goed gaan.

Weidebeekjuffer - Calopteryx splendens man




Het gebied is goed te bereiken met de auto maar zeker op de fiets, er lopen veel fietspaden die op het fietsknoop netwerk zijn aangesloten. Als je in de buurt bent is het zeker een bezoek waard en ik denk dat het in het voorjaar met de vele weidevogels helemaal een genot is om hier te zijn.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten