Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zaterdag 30 juni 2018

Zwarte stern in de Zouweboezem

Wat ga je doen als de weerman 28 graden voorspeld.......heel vroeg opstaan 😄 We gaan vandaag naar de Zouweboezem bij Ameide om de Zwarte stern kolonie en de Purperreigers te fotograferen. En dat was een zeer goede keuze! Het was een prachtige ochtend met wind uit het Oosten wat ons mooie spiegeling op het water opleverde. De Zouweboezem is een moerasachtig rietgebied waar ze een speciaal project hebben om de Zwarte stern meer kans op broedsucces te geven. Ze hebben daar speciale broedvlotjes in het water gelegd, sommige zelfs met gaas eromheen. Zo hebben ze genoeg mogelijkheid om een nest op het water te maken en kunnen er geen eenden of meerkoeten opkomen om hun plek in te pikken. Dit jaar zijn er zestien vlotjes in gebruik wat helaas veel meer had kunnen zijn, maar waarschijnlijk een teruggang van het voedselaanbod heeft daar mee te maken.

Zwarte stern met jong - Chlidonias niger

Zwarte stern met voer

De Zwarte stern is een echte moerasstern met een vrij lange snavel en in de zomer een mooi donker kleed. De juveniele vogels zijn veel lichter van kleed en de adulte vogels in de rui krijgen witte vlekken. De kuikens zijn bruin gespikkeld, we konden dit mooi waarnemen op een broedvlotje.

Mooi familiemoment, pa en ma en drie kuikens

Lekker veilig schuilen onder mama

Papa brengt wat lekkers

af en aan wordt er gevlogen om de hongerige mondjes te vullen


De juveniele vogels die kunnen vliegen wachten geduldig op de grote balderen van de Gele plomp op hun ouders die het voer letterlijk in hun bek gooien, het leverde spectaculaire plaatjes op. Het meeste voer wat we voorbij zagen komen voor de wat grotere jongen waren libellenlarven, libellen, motten en visjes.

de oudervogel komt aan met het voer

ik kan er niet bij dus spring ik naar het voer toe

eerste poging mislukt

tweede poging lukt wel een lekkere libel wordt verslonden

even uitrusten en de veren weer op orde brengen

bek wijd open zodat de ouder vogel ziet dat je honger hebt

hebbes.....

de oudervogels kiezen om de beurt een jong uit wat iets krijgt, ze krijgen allemaal genoeg

letterlijk in de bek gegooid

dit keer een visje




Als er gevaar dreigt vliegen de juveniele massaal de lucht in om daarna al ruziënd weer het beste plekje op de bladeren te bemachtigen.

Paniek als er een Bruine kiekendief overvliegt



De oudervogels spoelen na elke voerafdracht de snavel door laag over het water te vliegen.


We hebben vandaag weinig tijd gestoken in de Purperreigers en de andere soorten vogels die hier te vinden zijn zoals bijvoorbeeld de Snor. De Purperreigers vlogen gelukkig af en toe over ons heen zodat ik daar ook nog een bewijsplaatje van kon maken.

Purperreiger - Ardeapurpurea


4 opmerkingen: