Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zaterdag 8 september 2018

De Notenkraker in de Belgische Ardennen

Met dit prachtige najaarsweer is het fijn om in een mooi bosgebied als de Belgische Ardennen te zijn. Gelukkig hadden we nog een weekend vrij en is de temperatuur nog goed genoeg om het tentje op te zetten. Natuurlijk gaan we niet zonder reden naar dit stuk van de Ardennen, vorig jaar tijdens onze vakantie in Duitsland hoorde we een Notenkraker en toen werd het idee geboren om deze schoonheid ook echt te kunnen waarnemen en eventueel op de foto te zetten.
We vertrekken op zaterdagmorgen extra vroeg om profijt te kunnen hebben van de ochtend en hopelijk mooi licht in de Ardennen. Na een voorspoedige rit komen we aan op de locatie waar ze veel waargenomen worden. We zien er al gelijk een overvliegen, joepie dat begint goed.
Notenkrakers zijn dol op hazelnoten en die zijn hier veelvuldig te vinden. De eerste foto's worden gemaakt maar tevreden zijn we nog niet helemaal. Ze vliegen over ons hoofd met een overvolle krop en een extra noot in de snavel om die ergens te gaan verstoppen om in de winter voorzien te zijn van noten. We kunnen wat leuke plaatjes maken van een Grauwe Vliegenvanger en een Zwarte Roodstaart, wat een leuk vogelvriendelijk dorpje is dit.

Grauwe vliegenvanger juveniel - Muscicapa striata - Spotted Flycatcher

Notenkraker - Nucifraga caryocatactes - Spotted Nutcracker


Zwarte Roodstaart - Phoenicurus ochruros - Black Redstart


We besluiten om een wandeling te gaan maken in een aangrenzend gebied, de Notenkrakers vliegen hier ook naar toe dus we hopen er nog meer te zien. De Notenkraker is even groot als een Gaai maar heeft een langere en krachtige snavel en valt onder de Kraaiachtigen. Houdt zich vooral op in bossen met veel sparren en hazelaars, in Nederland komen ze maar zeer zelden en broeden doen ze er zeker niet maar in de Ardennen van Oost België zijn er ongeveer 150 broedparen.
Tijdens onze wandeling komen we veel lijsters tegen zoals Kramsvogels en Grote Lijster, ook diverse Goudhaantjes en Tjiftjaf laten zich zien.

Kleine Vuurvlinder

Notenkraker

De overvolle krop is duidelijk zichtbaar

Uitzicht op het plaatsje Wanne


Na een heerlijke picknick gaan we richting de camping. Als we langs een rij hazelaars rijden besluiten we toch maar even te gaan posten. En ons geduld word beloond met diverse Notenkrakers die hun wintervoorraad aan het verzamelen zijn.

Notenkraker haalt de hazelnoot uit zijn jasje



Twee tegelijk in de boom



De camping ligt een kwartiertje verderop aan de rivier de Ambleve die uitmond in de welbekende watervallen van Coo. Een kleine natuurlijke camping de la Cascade met mooie plekjes aan de rivier. www.camping-coo.be ondanks de nabijheid van een pretparkje vind je hier alle rust en gezelligheid. We waren nog bezig met het opzetten van de tent toen de eerste Roodbuikwaterspreeuw zich aandiende. We hebben hier prachtige foto's van kunnen maken. Ook vlogen er Grote gele kwikstaarten, Raven en kwam ook hier de Notenkraker overvliegen.

Roodbuikwaterspreeuw - Cinclus gularis aquaticus - White throated Dipper


Met zijn nagels houdt hij zich vast aan de steen



Niet scherp maar leuk wegvliegend

De Roodbuikwaterspreeuw is een algemene broedvogel voor Oost-België, in Nederland komt hij incidenteel voor in de winter en een enkele keer als broedvogel in Limburg. Het is een vogel die leeft langs snelstromende beken, en zijn voedsel onder water vind. Hij kan zwemmen of lopen onder water met zijn grote poten en lange nagels, zijn botten zijn massief waardoor hij onder water blijft. Er is ook een Zwartbuikwaterspreeuw die vooral in het Noord-Oosten van Europa en NW Frankrijk en Spanje voorkomt. In Nederland hebben we wel eens een dwaalgast uit Scandinavië dus meestal een Zwartbuikwaterspreeuw. De vogel is ongeveer even groot als een gewone spreeuw maar wat ronder en wipt heen en weer als hij even zit op een steen.

Speuren onder water naar voedsel



Een visje voor de verandering

Na een gezellige avond met kampvuur en marsmallows gaan we vroeg naar bed, de kabbelende  rivier zorgt voor een heerlijke nachtrust. De ochtend is frisjes en wat nevelig dus we ontbijten op ons gemak en gaan dan weer terug naar de Notenkrakers. Ook vandaag krijgen we ze weer goed te zien en ook al zijn de foto's niet super geworden er overheerst een voldaan gevoel. Voor een "lifer"als deze mag ik niet mopperen en de plaatjes van de Waterspreeuw maken alles goed.

Notenkraker

Een mooi erf op de achtergrond met veel fruit en notenbomen

Uitzicht Belgische Ardennen in de vroege ochtend

Belgische Ardennen omgeving Stavelot, Trois Points, Coo

Na alles op ons gemak te hebben ingepakt lunchen we op een terras in Stavelot. Rond het avondeten zijn we weer thuis en kunnen we terugkijken op een geslaagd weekend in de Belgische Ardennen. Hieronder nog een klein filmpje waarin je kan zien hoe behendig dit vogeltje is.




2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Dankjewel Peter, was een gave ervaring. Dit weekend de Notenkraker van Wageningen wezen bewonderen. Lekker dichtbij en leuke foto's kunnen maken maar de beleving is toch anders. Geef mij maar zo'n soort vogel in zijn natuurlijke omgeving.Groetjes

      Verwijderen