Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zondag 11 oktober 2020

Mijn tweede Blauwstaart

Als de vogels in het najaar aan hun trek beginnen houden wij nauwlettend de weersvoorspellingen in de gaten. Bij harde NW wind gaan we zee trek tellen en bij minder wind het liefst uit het ZO gaan we land trek doen. Vandaag is de wind gunstiger voor land trek dus gaan we naar de Telpost Voornes Duin. We zien boven Den Haag een grote storing hangen met wat onweer dus de vogels zullen daar omheen trekken, en dat bleek ook wel. Ook wij kregen de nodige regen te verduren maar dan bied een paraplu  altijd uitkomst. 

Na regen komt zonneschijn.... regenboog over de Westplaat in Oostvoorne, ons uitzicht vanaf de telpost

Helaas voor ons vlogen de vogels ver weg achter ons langs waardoor we moesten tellen met de telescoop. De lijsters zijn volop aan het trekken en we telde dus ook een paar duizend Koperwieken. Ook nog aardig wat Vinken en de eerste Kramsvogels. Na een aantal uur houden we het voor gezien. Op weg naar huis komt de melding van een Blauwstaart op de Maasvlakte/ Westplaat  😃 We keren om en gaan gauw terug die kant op. Mijn eerste Blauwstaart zag ik vijf jaar geleden op Texel maar toen was het zo druk met mensen dat ik daar geen goede herinnering aan heb. Gelukkig is het nu een stuk rustiger omdat we snel ter plaatse zijn. Met een tiental mensen kon iedereen genieten van deze schitterende vogel.  

Blauwstaart 1e kalenderjaar - Tarsiger cyannurus - Red-flanked Bluetail

De Blauwstaart is een broedvogel van de Taiga en het oosten van Finland, hij overwintert in ZO Azië. Dit jonge exemplaar is dus duidelijk een eind uit de richting van zijn overwinterings--gebied. Het adult mannetje is prachtig grijsblauw van kleur met oranje flanken, lichte onderzijde en een witte keel. Deze 1e winter is beigebruin met oranje flanken, maar heeft wel degelijk blauw in de staart. 

Hier is de blauwe staart zichtbaar. Het is een vogel die graag over de grond scharrelt


Hier zie je dat de staart gespreid word, aan de achterkant is dan het blauw mooi zichtbaar



Het was soms lastig om deze op de foto te krijgen, zoekplaatje.... 😏


Mijn tweede Blauwstaart was er een met wel een mooie herinnering. Goed rustig kunnen bekijken en leuke foto's kunnen maken. Ook al was dit geen adult is het toch een schitterende vogel om te zien. Mooie bijkomstigheid is dat het een waarneming betreft in onze eigen regio, deze week ga ik nog een keer kijken of hij er nog zit. Oktober kan nog meer verassingen opleveren dus veel naar buiten en goed opletten! 

2 opmerkingen:

  1. Hoi Annemieke, wat een geluk dat je die hebt kunnen fotograferen. Dan was je vast 1 van de eerste. Mooie fotos. Fijn weekend. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waar is die telpost van Oostvoorne ? Heb je daar een adres van ?

    BeantwoordenVerwijderen