Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

vrijdag 16 oktober 2020

Vogels van de Zuid- Hollandse en Zeeuwse Delta

We gaan vandaag, mijn laatste vakantiedag een dag naar Goeree- Overflakkee en Schouwen Duivenland. Dit zijn zeker in de winter echte vogel hotspots bij uitstek, maar we kunnen niet wachten dus gaan we nu al.Na even bij Stellendam gestopt te zijn rijden we door naar de Brouwersdam. Er zijn hier altijd leuke dingen te zien zoals Steenloper, Scholekster, Zilverplevier en Rotganzen. We hebben prachtige platen kunnen maken van deze gave soorten. Natuurlijk komen er in de winter nog veel meer soorten bij want dan zijn de duikers, geoorde futen en ijs eenden er ook weer. 

Steenloper - 

Rotganzen - Gezellig keuvelend op de Brouwersdam

Rotgans, een prachtige wintergast

Scholekster - 

Zilverplevieren - 

Zilverplevier - 

Na de Brouwersdam gaan we kijken bij het Europese project Patrijs waar het vol staat met Kaardenbollen, daar zullen vooral de putters heel erg blij mee zijn. Op een weiland in deze omgeving zien we ook nog twee Patrijzen, supergaaf.

Patrijs - 

Kramsvogel - 

Op het volgende eiland Zuid-Beveland is een Rosse Franjepoot gemeld in een klein moerasgebiedje, jammer om te zien dat ernaast een groot bord staat die kavels aanbied op het land naast het gebied. Nu lopen er veel steltjes en dus ook het "dobbertje" de Rosse Franjepoot. Supergaaf om te zien hoe die snel foeragerend heen en weer beweegt. Iets te ver weg voor mooie foto's maar gelukkig wel bewijsplaatjes kunnen maken. 

Rosse Franjepoot - 

Rosse Franjepoot

Diverse steltjes zoals, Kemphaan, Kievit, Watersnip en Bonte strandlopers

Weer terug op Schouwen-Duivenland krijgen we via Bert ( bevriende vogelaar) door dat hij een Zwarte Rotgans in de kijker heeft. We zijn binnen enkele minuten ter plaatse en zien hem mooi scharrelen tussen de andere Rotganzen. Kenmerkend zijn de gitzwarte kleur, dikkere witte band om de nek en de witte vlek langs de flanken.

Zwarte rotgans - 

De Zwarte Rotgans laat zijn witte zijkant goed zien door de vleugels even op te lichten.

Op de terugweg nemen we nog een kijkje bij de prachtige Prunjepolder en het vernieuwde Markenje waar we met de telescoop heel veel vogels kunnen waarnemen. Er zitten Lepelaars, Goudplevieren, Rotganzen en Bonte Strandlopers.

Het was ook mede door het weer een heerlijke dag op de eilanden van Zuid-Holland en Zeeland. In de winter zullen we hier weer vaak naartoe om gave soorten te kunnen zien. Hieronder nog wat leuke plaatjes van vandaag.

Bontbekplevier - 

IJsvogel - 

Smient -  



2 opmerkingen: