Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zondag 27 september 2020

De Kleine Vliegenvanger

Dit weekend gaf de windfinder app aan dat het flink zou gaan stormen langs de westkust van Nederland. Als de wind dan ook nog Noordwestelijk is dan is dat gunstig voor zeetrektellen. Vrijdagmiddag gelijk maar een aantal uur op de telpost Maasvlakte 2 doorgebracht en toen konden we al diverse gave soorten zien vliegen over zee. Zo vloog er een Grauwe Pijlstormvogel, Noordse Pijlstormvogel, Middelste jager, Zwarte Zee-eenden en twee Jan van Genten. Superblij mee maar ik hoop nog op een vervolg om wat meer gave zeevogels te kunnen zien. Zaterdag was een betere dag maar helaas gooide het werk roet in het eten. Zondag weer een nieuwe kans, dus vroeg op pad om met het eerste licht aanwezig te zijn op de telpost. We waren niet de eerste dus helaas een plekje vol in de wind. De wind stond uit het Noorden wat toch minder goed is voor de trek, maar we zijn inmiddels met een flinke club mensen dus niets kan ons ontgaan. Nou dat viel tegen want er was gewoon niet veel te zien, tussen de flinke regenbuien door zagen we Rotganzen, Zwarte zee-eenden, Paarse strandlopers, Drieteenstrandlopers en veel grote en kleine Mantelmeeuwen. De ter plaatse Sneeuwgors die over de telpost vloog was de krent in de karige pap. Dan maar inpakken en gaan struinen over de Maasvlakte. Er waren dit weekend een paar gave soorten gemeld, want de storm brengt ook zangers mee die hier soms helemaal niet horen te zijn. Zoals de Kleine Vliegenvanger die overwintert in West-Azië en een zeldzame doortrekker is voor Nederland. Op de Maasvlakte is nog een veld met veel struweel van Wilg, Duidoorn en Vlier en daar konden we deze 1e winter Kleine Vliegenvanger vinden.

Kleine Vliegenvanger - Ficedula parva - Red breasted Flycatcher



De adulte mannetjes hebben een oranje keelvlek, deze 1e wintervogel is nog beige gekleurd. Hij jaagt vanaf een tak op kleine insecten en komt daarbij ook wel op de grond. Op de onderstaande serie zie je goed hoe die kijkt en luistert of er wat vliegt van zijn gading.

Constant turend vanaf een tak.....

en luisteren....

vangen, eten en weer door want het is een bewegelijk vogeltje

Ook een gave soort voor het najaar is de Strandleeuwerik. Deze was gemeld op de Oude Stuifdijk dus daar zijn we natuurlijk ook gaan zoeken. Deze vloog van de ene kant naar de andere kant en was dan weer onvindbaar dus ik ben blij dat ik een aantal foto's heb kunnen maken. 

Strandleeuwerik - Eremophilia alpestris - Horned Lark




Deze broedvogel van de toendra komt in de winter vooral langs onze kust voor waar die een voorkeur heeft voor schaars begroeide vlaktes. Het mannetje adult heeft in zijn zomerkleed twee "hoorntjes"op zijn hoofd, het vrouwtje heeft ze ook maar dan korter. 
Het was een leuke ochtend met bizarre weersomstandigheden die uiteindelijk twee mooie soorten heeft opgeleverd. Ik hoop dat er nog wat meer Noordwester stormen komen dit najaar, het seizoen is nog maar net begonnen. 

1 opmerking:

  1. Hoi Annemieke, leuke soorten vogels heb je gefotografeerd. 2 soorten die ik ook nog nooit gezien heb. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen