Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

woensdag 14 oktober 2020

Ruigpootbuizerd

Dat er op de Maasvlakte veel vogels te zien zijn is geen geheim en we zijn er dan ook regelmatig te vinden. Dat wil zeggen in het voor en najaar want in de zomer is het er veel te druk met mensen. Na een ochtend najaarstrek tellen op de telpost Voornes Duin gaan we op zoek naar de gemelde 1e kalenderjaar Ruigpootbuizerd. Deze was gister ontdekt en prachtig gefotografeerd op de grond en gelukkig was deze gave rover vandaag ook goed te zien. Na wat zoekwerk met de telescoop zagen we hem zitten, te ver weg voor een plaatje. Gelukkig voor ons ging hij weer lekker jagen boven de dijk en was hij vanaf de Lyondel hut goed te zien en te fotograferen. 

Ruigpootbuizerd - Buteo lagopus - Rough-legged Buzzard

Ruigpootbuizerd 1e kalenderjaar

We zagen dat de Ruigpootbuizerd een prooi in de lucht plukte en opat, dat was gaaf om te zien. Helaas heb ik daar geen foto's van.




De Ruigpootbuizerd is een zeldzame roofvogel voor Nederland, meestal zien we 1e kalenderjaar op trek. Hij is groter dan een gewone buizerd met langere vleugels en staart en heeft een lichte kop, donker buikschild en dikke eindband op de tweekleurige staart. De adult vogels zijn nog moeilijker te determineren omdat er veel variatie in kleed is. Altijd zijn de poten bevederd maar dat is lastig te zien van afstand. Ook de polsvlekken die groot zijn bij de Ruigpootbuizerd zijn een kenmerk in alle kleden. De manier van vliegen, het bidden in de lucht is ook anders dan bij een gewone buizerd. De Ruigpootbuizerd vliegt sierlijker door de langere vleugelslag. Toch worden er rond deze tijd een hoop buizerds onterecht "uitgescholden" voor een Ruigpoot, het blijft lastig in het veld. 

Het donkere buikschild en de polsvlekken zijn huer goed te zien

Witte staart met dikke eindband is ook een kenmerk

Bij het bidden in de lucht ( doet een Buizerd ook wel eens)kunnen de bevederde poten zichtbaar zijn

We hadden mazzel want de dag erna was hij foetsie, waarschijnlijk doorgetrokken naar zijn overwinteringsgebied in Centraal Europa. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten