Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

vrijdag 20 juli 2018

Natuurpark Westhavelland - Havellandische Luch deel 2

Twee dagen geleden bezochten we dit unieke gebied ook al en we werden toen rijk bedeeld met gave soorten, wat zal deze ochtend ons brengen. Na een vroeg ontbijt op de camping met een mooi vogelconcert gaan we op pad naar de kijkhut waar we het rijk alleen hebben. Het licht is prachtig op deze mooie ochtend. We doen de luiken open en de boerenzwaluwen vliegen gelijk naar binnen, de nesten zijn wel leeg maar waarschijnlijk komen ze er graag. We zien een mooie Ree lopen door het veld, deze zijn veelvuldig in het gebied te bewonderen, later zie ik ook nog een Vos. De Grauwe gors en Geelgors gaan mooi op een tak zitten voor de hut.

Ree in een prachtige setting

Geelgors man - Emberiza citrinella - Yellowhammer

Grauwe gors - Emberiza calandra - Corn Bunting


We speuren de velden af op zoek naar een Grote Trap maar die laten zich niet zien. Een vrijwilliger van de Grote Trap werkgroep vertelde ons later op de ochtend dat we geluk hebben gehad met die twee mannetjes van eergisteren. De vrouwtjes houden zich schuil met hun jongen en de mannen bemoeien zich er totaal niet mee, ze foerageren in een gebied wat verder weg. Wel laten de Grauwe kiekendieven en ook de Bruine kiekendieven zich mooi zien. We genieten van het mooie uitzicht vanuit de kijkhut als we in een ooghoek een gele flits zien vliegen. Bij een poeltje waar wat bomen om heen staan vlak naast de hut zien we twee Wielewalen. Eerst een adult man die foerageert op de insecten bij het water. De mussen en gorzen vinden het niet prettig om zo'n fel gekleurde vogel in de buurt te hebben en proberen hem weg te pesten. Later komt het vrouwtje om te badderen en te poetsen.

Wielewaal man - Oriolus oriolus - Eurasian Golden Oriole male

Wielewaal man

Wielewaal vrouw lekker aan het poetsen

Wielewaal vrouw

Wielewaal vrouw

Op de weg terug zien we twee Kraanvogels staan. Deze zijn in grote getale aanwezig in dit gedeelte van Duitsland. Ze foerageren op de achtergebleven graankorrels en de vele insecten in de bloem en kruidenvelden.

Kraanvogel - Grus grus - Common Crane met de kijkhut op de achtergrond

Kraanvogel

Kraanvogel

Kraanvogel

We stoppen even bij het bezoekerscentrum wat helaas nu dicht is, een vrijwilliger verteld ons dat in het voorjaar tijdens de balts van de Grote Trap hun hoogseizoen is en dat er nu niet veel te zien is. Achter de schermen zijn ze natuurlijk wel bezig met het begeleiden en grootbrengen van de jongen, alles word in de gaten gehouden. http://www.grosstrappe.org/
Maar er vliegt hier genoeg rond om te bekijken, een Ooievaar op zijn nest, Raven, Bonte kraaien ( de Zwarte kraai is hier zeldzaam) en veel Zwarte wouwen.

Ooievaar - Ciconia ciconia - White Stork

Raaf - Corvus corax - Nothern Raven

Zwarte wouw - Milvus migrans - Black Kite

Zwarte wouw

Zwarte wouw

Zwarte wouw

Zwarte wouw

Zwarte wouw

Zwarte wouwen

Dit gebied De Havellandische Luch is een mooi voorbeeld over hoe inzet en passie van vogelbeschermers kan leiden tot een enorme vogel rijkdom. Er word goed samengewerkt met de bewoners en instanties en de vogels profiteren, ook de EU draagt zijn steentje bij. Je kan in het gebied diverse accommodaties huren, het staat op de site vermeld. www.westhavelland-naturpark.de
Wij gaan hier zeker nog eens terugkomen in het voorjaar om misschien de balts van de Grote Trap en Kraanvogel te kunnen zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten