Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

donderdag 19 juli 2018

Natuurpark Westhavelland - Gulper See

In Natuurpark-Westhavelland zijn er veel mooie grote meren te vinden, de meeste zijn in gebruik als recreatiemeer met veel haventjes en campings. Maar de Gulper See is een meer wat helemaal voor de natuur is ingericht. Hier vind je geen bootjes en zwemmers maar wel veel watervogels en grote rovers als Visarend en de machtige Zeearend.

Gulper See met vooral veel Grauwe ganzen

 Er om heen is het gebied ingericht voor zangers en natuurlijk de Kraanvogel. We zijn twee keer naar dit gebied geweest wat een heleboel mooie foto's en waarnemingen opleverde. Onderweg komen we al twee Kraanvogels tegen die aan het foerageren zijn in een kruidenveld die we goed kunnen fotograferen. Hier waren we al blij mee maar even verder komen we een hele groep tegen, wat een geluk!

Kraanvogels foeragerend op een akker

Kraanvogel - Grus grus - Common Crane

Kraanvogel


Ready for take off....


netjes tegelijk....

synchroon vliegen

En opstijgen....



Je kan met de auto langs het meer rijden en op diverse uitkijkpunten stoppen. We zien hier ook veel ganzen en reigers en aan de overkant zien we een Zeearend vliegen. Langs het meer zien en horen we diverse zangers zoals Matkop, Buidelmees en Ortolaan ook de grote Karekiet laat zich horen en we horen nog een Koekoek en een Kwartel. We staan nog oog in oog met een jonge Ree en genieten van Boerenzwaluw als er paniek op het meer ontstaat en we twee juveniele Zeearenden zien jagen.

Grote Zilverreiger en Blauwe reiger

Ree, jong van dit jaar

Ree met nog wat "bambi"vlekjes

Boerenzwaluw - Hirundo rustica - Swallow

Boerenzwaluw juveniel


In de omgeving van de Gulper see zien we meerdere broedlocaties van de Visarend, die hier dankbaar gebruik van maakt. De korven zijn geplaatst op elektriciteitsmasten en die zijn goed te bekijken vanaf de weg. Deze ochtend waren we getuige van misschien wel de eerste vlucht van een juveniele Visarend. Pa en ma visarend keken toe vanaf een andere paal hoe een van de juveniele vogels druk aan het vleugelflappen was en steeds een stukje omhoog sprong van het nest. Ineens kwam die zover los dat hij ging vliegen, langs de paal waar pa en ma hem nakeken en met een klein rondje weer terug naar het nest. Pa en ma vlogen er direct naar toe, het was schitterend om dit moment te mogen zien.

Visarend - Pandion haliaetus - Osprey adult




Pa en ma kijken toe

Twee maal Visarend juveniel 

"Wingflaping " om sterke vleugel spieren te krijgen

Een klein stukje de lucht in

Landingsgestel uit....

Na deze proefsessie waagde het jong de sprong voor een mooi rondje 

Een adult en  een juveniel,  in het midden is nog een jong te zien

mooi de broedkorf in beeld

Het is een schitterend gebied met een grote diversiteit aan soorten zo kwamen we nog wat leuke vlinders tegen en een kleine levendbarende hagedis.
Op de akkers die in het gebied liggen zien we nog een foeragerende Ooievaar, Grauwe klauwier en vliegen er een Zwarte wouw en Rode wouw over ons heen. Vooral die laatste liet zich mooi fotograferen.

Bruine vuurvlinder

Bruine vuurvlinder

Ooievaar - Ciconia ciconia - White Stork

Ooievaar

Rode wouw - Milvus milvus - Red Kite

Rode wouw

Rode wouw

Zuringspanner ( nachtvlinder)

Zwarte wouw - Milvus migrans - Black kite

Mocht je in het Natuurpark Westhavelland www.westhavelland-naturpark.de zijn dan is een bezoek aan de Gulpersee zeker een aanrader.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten