Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zaterdag 31 maart 2018

De Wolvenpolder

Zo'n vijf jaar geleden is het kleine natuurgebied de Wolvenpolder ontstaan. Het is een gebied vol in ontwikkeling en sinds vorig jaar onder beheer van natuurmonumenten. Die willen dat het een plas en drasgebied word met grote stukken riet. Hier hebben vele watervogels, steltlopers en diverse rietvogels  baat bij. Ik heb gezien hoe ze het voormalig akkerland hebben afgegraven en diepe watergeulen zijn gemaakt, en ik ben blij verrast met hoe het er nu al uitziet. Veel water en nat grasland met een drijvende kijkhut die uitkijkt op een grote plas.

De Wolvenpolder, uitzicht vanuit de kijkhut

Natuurlijk moet er nog wel wat gebeuren om er een mooi nat rietgebied van te maken, zoals het inplanten van meer riet en zegge. Natuurmonumenten staat gelukkig open voor onze ideeën en hulp zoals bleek toen we afgelopen wintermaanden druk in de weer zijn geweest om het teveel aan wilg weg te halen. Als je dat namelijk niet doet heb je binnen een paar jaar een griend en dat hebben we bij de Beereplaat al. Om het gebied open en nat te houden waar ook de weidevogels van kunnen profiteren is dat cruciaal.
Vorig jaar zijn er al diverse leuke soorten langs gekomen en is er gebroed door kievit,kluut,tureluur en diverse eendensoorten. Ook een zeldzame Amerikaanse soort de Gestreepte Strandloper was er een aantal dagen te bewonderen, en twee Steltkluten. Nu zien we alweer diverse soorten terugkomen zoals kievit, kluut en veel tureluur. Ook de graspieper en een paartje Roodborsttapuit zijn er weer. Erg blij word ik altijd van het geluid van de Grutto en die liet zich zaterdag even mooi zien.

Grutto-Limosa limosa

twee Grutto's en twee Kluten

Kluut-Recurvirostra avosetta

Zoals met veel natuurgebieden rond de bebouwde kom moet er goed worden gekeken hoe je de toegankelijkheid regelt voor de bezoekers. Rondom het gebied is gekozen voor recreatiegebied met wandel, mountainbike en kano mogelijkheden, ook voor honden is er een losloopmogelijkheid. In het natuurgebied zelf wat omheind is met hekken mag gewandeld worden op de gemaaide paden en op de steigers en mogen honden naar binnen mits aangelijnd. Ikzelf zou graag zien dat er tijdens het broedseizoen geen honden in mogen. Nu word er gelukkig veel gecontroleerd door de BOA en naar ik begreep zijn er al veel bonnen uitgedeeld. Hopelijk helpt het want loslopende honden verstoren de broedende vogels en erger.
Het is en gebied met veel potentie wat ik op de voet ga volgen. Niet alleen met vogelen maar ook de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger van Natuurmonumenten.

Zonsondergang de Wolvenpolder
De Wolvenpolder ligt ingeklemd tussen de Maaswijk, Beereplaat en het Spui in Spijkenisse en is een bezoek zeker waard.

3 opmerkingen:

  1. Geen woord teveel gezegd Annemieke, hoop dat er snel rietkragen komen. Zal er zelf ook nog vaak naar toe gaan en hoop inderdaad dat binnen de hekken tijdens het broedseizoen een verbod voor honden komt.
    Groet Piet

    BeantwoordenVerwijderen