Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

vrijdag 24 juli 2020

De Grauwe Kiekendief in het Groningse graan

Ons tweede kampeerweekend 24/7 tot 27/7 vind plaats in noordoost Groningen, we hebben een knusse camping gevonden in het groene boekje van natuurkampeerterreinen
in het plaatsje Schildwolde. Als je van natuur houd en kamperen is dit een perfecte plek camping Wildemansheerd
Ons doel is dit weekend de Grauwe Kiekendief en misschien ook de Blauwe Kiek, Steppe Kiek en de Velduil als we er nu toch zijn. We zijn hier twee jaar geleden ook al eens geweest maar na het lezen van het boek "De man op de dijk"van Elvira Werkman ben ik gefascineerd door het fantastische werk wat Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels hier doet. Neem maar eens een kijkje op hun site  Grauwe Kiekendief
Nadat we lekker geinstaleerd zijn op de camping gaan we nog even op pad richting het plaatsje Woldendorp. Dit is het gebied waar veel beschermingswerk word gedaan en in deze akkers heb je dus ook grote kans om kiekendieven tegen te komen. Ons valt op dat er veel wilde bloemenstroken, luzernestroken, braakligpercelen enz... zijn, daar word je als natuurliefhebber helemaal blij van. Als heel Nederland nou zo eens ging boeren dan schiet de biodiversiteit als een pijl omhoog. Dit resulteert in veel insecten, kleine vogels, muizen en roofvogels! En roofvogels daar komen we voor dit weekend en we worden niet teleurgesteld. Al bij de eerste grote akker zien we zeven! kiekendieven vliegen, we zetten de auto aan de kant op een veilige plek en turen vanuit de auto naar de groep. Ook lukt het om wat foto's te maken. We zien meerdere Grauwe kiekendieven zowel man als vrouw en juveniel en een vrouw Blauwe kiekendief. Ook zien we twee plekken die beschermt zijn met een kooi zodat de boer het nest niet kan maaien en de rest van zijn akker wel ( gefaseerd) en tegen predatie door vos en marterachtigen.

Blauwe kiekendief vrouw zittend op de nestkooi

Grauwe kiekendieven in de nabijheid van hun slaapplek
 
We rijden een stuk verder en zien nog een man Blauwe kiekendief vliegen en we zijn aangenaam verrast door de grote hoeveelheid Torenvalken die we zien, echt top want deze soort gaat ook hard achteruit. Ook staan er veel blauwe en grote Zilverreigers in het veld, allemaal op zoek naar wat lekkers.

Grauwe kiekendief man zoekend in de berm naar een lekkere muis

Na het avondeten nog een laatste wandeling rondom de camping, daar vliegt nog een Bruine kiek en we spotten een Reebokje. In de schemer komen de Vleermuizen te voorschijn, we kunnen met de detector Rosse vleermuis, Laatvlieger, gewone Dwerg- en Ruige Dwergvleermuis ontdekken. En een die we nog niet ontcijferd hebben welke dat is.

De volgende dag gaan we na een relaxt ontbijt vroeg op pad. We struinen op verschillende locaties de akkers af op zoek naar Roofvogels. Op de plek waar er gisteravond zeven rondvlogen zit er nu maar een, we denken dat dit een slaapplek is waar in de avond meerdere kiekendieven bij elkaar slapen. We zien nog een Blauwe kiek in de berm zijn pas gevangen prooi plukken en verbazen ons over de grote hoeveelheid zwaluwen boven een sloot. Op een andere locatie vliegen een man en vrouwe Grauwe kiekendief en twee juvenielen rond. Het vrouwtje vliegt op een korte afstand van de weg en blijft daar ook rustig rond vliegen als we de auto langs de weg parkeren. Vanuit de auto hebben we prachtig zicht op haar en kunnen we mooie foto's maken. Ook vinden er diverse prooioverdrachten plaats tussen man en vrouw en man en juveniel. Ook zien we daar nog een andere kiekendief vliegen die we niet goed kunnen determineren. Het zou een tweedejaars Steppekiekendief kunnen zijn of een tweedejaars Grauwe, ze lijken zo op elkaar. In de middag gaat het regenen dus gaan we lekker met een boek relaxen in de tent.

Grauwe kiekendief man

Grauwe kiekendief man en juveniel

Grauwe kiekendief vrouw

Grauwe kiekendief vrouw

Grauwe kiekendief vrouw

In de nacht valt er 23 mm aan regen! maar in de ochtend is het weer lekker weer. We gaan weer op pad om de kiekendieven te zien maar vandaag is het wat lastiger. Gelukkig laat het vrouwtje Grauwe die we gisterochtend zo mooi konden zien ons niet in de steek. We kunnen weer heerlijk van haar genieten en ook het mannetje Grauwe kiekendief komt regelmatig langs. In de middag word het druk op de landweggetjes met dagjesmensen die richting de Dollard gaan dus dat maakt het voor ons minder leuk. We gaan lekker terug naar de camping en eten bijtijds zodat we in de vroege avond nog een rondje polders kunnen doen. 




Op deze vier foto's is mooi een prooioverdracht te zien tussen man en vrouw Grauwe kiek


Vrouw Grauwe kiekendief jaagt een Torenvalk weg door met haar klauwen uit te halen


Net als het "gouden uurtje"aanbreekt ziet Chris een mannetje Grauwe Kiekendief in het veld zitten. Hij is druk met het eten van zijn prooi dus we kunnen langs de kant prachtige foto's maken. Ook diverse Torenvalken proberen een graantje mee te pikken maar durven niet te dichtbij te komen, het levert wel leuke plaatjes op.

Grauwe kiekendief man


grote stukken prooi werkt hij naar binnen

Torenvalk probeert te intimideren door vlak over zijn hoofd te vliegen en naast hem te landen

Even wat machtsvertoon met geluid als er nog een T.V. bijkomt, hij laat zich de buit niet afpikken

 Als we doorrijden zien we op een andere akker twee koppies boven het graan uitsteken. Het zijn twee juvenielen van waarschijnlijk Grauwe Kiekendief, maar zeker kunnen we niet zijn.

Twee koppies van juveniele Grauwe kieken zittend op een nestkooi

Als laatste zie ik nog twee prachtige Steenuilen op een dak zitten, helaas zijn dat de enige uilen die we zien. Ik had nog gehoopt op een Velduil maar dat zijn geen "inkoppertjes"zelfs niet in dit gebied waar ze toch alles hebben wat ze nodig hebben. Maar goed ze zijn erg zeldzaam geworden en samen met de Kieken verdienen ze alle aandacht en bescherming die ze kunnen krijgen. Het topwerk wat ze hier met de vrijwilligers van de werkgroep Grauwe kiekendief en de boeren doen verdient alle lof.



Steenuil 

Wederom genoten van een heerlijk weekend. Op de terugweg rijden we nog langs de Oostvaardersplassen waar we de Zeearend op een kale boom zien zitten en ons verbazen dat er nog steeds heel veel grazers lopen. Zo vanaf de grote Praambult lijkt het meer op de Beekse bergen dan op de Nieuwe Wildernis.


1 opmerking: