Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

dinsdag 1 mei 2018

Mijn eerste Griel

Een van de doelstellingen van deze vakantie in de Provence was het zien van de Griel. Nog nooit had ik deze prachtige vogel mogen zien en ik vind het een bijzondere verschijning met dat prachtige gele oog.In Nederland zijn ze zeldzame dwaalgasten en dat is zonde want zo'n zeventig jaar geleden waren ze nog broedvogel in ons landje. Maar goed we zijn ervoor naar Zuid Frankrijk gereden dus kiezen we een gebied uit waar ze wel broeden. We gaan naar de vlakte van de Crau oftewel "Coussouls de Crau" Een oude bedding van de rivier de Durance en bezaait met stenen en kiezels. Gelukkig is het een beschermd natuurgebied want in de omgeving is nogal wat economische bedrijvigheid. De Griel houdt van zo'n stenige vlakte en broedt gewoon in een kuiltje.

De Coussouls de Crau bij zonsopkomst

Griel - Burhinus oedicnemus

Het is een schuwe vogel die zich drukt bij gevaar, dus het blijft bij een bewijsplaatje en genieten door de telescoop.
De Crau staat bekend om bijzonder vogels en beschermingsprojecten, dat is ook de reden dat je een klein bedrag betaald om het gebied te mogen bezoeken. Zo vind je hier grote en kleine trap, kortteenleeuwerik, kalanderleeuwerik, kleine torenvalk en de zeer zeldzame witbuikzandhoen. We zien in het veld verscheidene afgebakende stukjes waar waarschijnlijk zo'n zeldzaamheid zit te broeden. Dit doen ze om te voorkomen dat de dieren gepredeerd worden door vossen en dat de schapen ze niet kunnen vertrappen.
Het lukt ons om een aantal van deze soorten waar te nemen, soms van veraf zoals de kleine trap maar sommige hebben we kunnen fotograferen.

Kortteenleeuwerik vrouw - Calandrella brachydactyla

Korteenleeuwerik man

Kleine Torenvalk - Falco naumanni

De Crau 

De schapen die de vlakte kaal houden zijn de Merino schapen die in grote kuddes over het gebied lopen. Wat er ook nog voorbij kwam was een wild zwijn mannetje, ik vond het best wel even spannend want hij kwam behoorlijk dichtbij. Ook vind je er smaragdhagedis en andere reptielen en uiteraard mooie planten waaronder affodil een echte mediterrane plant.

Merino schapen met koereigers 

Wild zwijn man

affodil - Asphodelus ayardii

Verder zagen we nog veel veldleeuwerikken, ooievaars en veel zwaluwen waaronder ook de Roodstuitzwaluw, waar ik gelukkig nog wat bewijsplaatjes van kon maken.

Roodstuitzwaluw - Cecropis daurica

Roodstuitzwaluw

Ook in de omgeving rondom de Crau is er genoeg te zien. We zagen Scharrelaar, Bijeneter, Zwarte wouw, Nachtegaal, Orpheusspotvogel en een kolonie Lachsterns. Echt stuk voor stuk gave soorten, dus zeker een bezoek waard. In totaal hebben we deze vakantie negen Grielen gezien dus deze doelstelling is ruimschoots behaald.

Scharrelaar - Coracias garrulus

Scharrelaar met tegenlicht

Zwarte wouw - Milvus migrans

Nachtegaal - Luscinia megarhynchos zonder staart

Orpheusspotvogel - Hippolais polyglotta

Lachstern - Gelocheldon nilotica

Geen opmerkingen:

Een reactie posten