Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

woensdag 9 mei 2018

De kleurrijke Bijeneter

Tijdens onze vakantie in Les Baux de Provence- Zuid Frankrijk liepen we tijdens een wandeling zomaar tegen een nestlocatie van Bijeneters aan. Er vlogen al steeds diverse Bijeneters over ons heen en toen we de hoek omkwamen zagen we de wanden waar al diverse gaten in zaten. We kozen een plekje op afstand om ze mooi te bekijken en we werden beloond. Met veel luchtacrobatiek werden insecten gevangen en naar de nestgaten gebracht. Het was een fascinerend gezicht, en ook het geluid wat ze maken is prachtig, prrrt prrrt prrrt.

Bijeneter - Merops apiaster

De gaten waarin de nesten zich bevinden


De Bijeneter overwintert in Zuidelijk Afrika en is in Nederland zeer zeldzaam. Maar in Zuid-Europa komt de exotische uitziende vogel best veel voor, maar hij komt steeds noordelijker voor dus wie weet.... De vlucht lijkt op een zwaluw zo wendbaar en de kleuren zijn onmiskenbaar.


Een foto van een Bijeneter in vlucht is best lastig omdat ze zo wendbaar zijn. Maar ze maken vaak hetzelfde rondje om insecten te vangen, dus met een beetje geduld en heel veel foto's maken zijn er toch nog een aantal gelukt.




Op de terugweg kwamen we nog een mooie bijzondere vlinder tegen, de Blauwe IJsvogelvlinder.

Blauwe IJsvogelvlinder - Limenitis reducta
Dat zo'n nestlocatie kwetsbaar is wisten we wel, maar terwijl wij op afstand aan het fotograferen waren werden we ons daar zeer bewust van.Er kwamen van de andere kant argeloze wandelaars aanlopen die de Bijeneters in de gaten zagen vliegen en er met hun telefoon foto's van wilde maken. Daarbij kwamen ze zo dichtbij dat ze over de wand met de nesten liepen. De nestgaten zitten in zanderige wanden en kunnen dus zo instorten. Wij werden bijna gek en hebben in ons gebrekkige Frans die mensen gelukkig zover gekregen dat ze er mee ophielden en weg gingen, maar het blijven interessante vogels om te zien en mensen denken er gewoon niet bij na. Hopelijk gaat het allemaal goed en word de kolonie uitgebreid met veel juvenielen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten