Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

vrijdag 19 juni 2020

De pareltjes van het Limburgse Heuvelland

Met grote blijdschap vernam ik dat onze premier de Corona maatregelen voor de campings eerder dan verwacht versoepelde. Joehoe!! dat betekende dat we toch nog een weekend in juni naar een camping konden. Gelukkig konden we nog een plekje bemachtigen op een Natuurkampeerterrein in Limburg. Zo togen we bepakt en bezakt op 19 juni richting het zuiden van het land, het weer zat ons dit weekend ook erg mee dus we hebben ervan genoten.

Dat je in Limburg mooie dingen in de natuur kan ontdekken wisten we al want anders gingen we er niet naartoe, maar dit weekend was wel heel speciaal. Al tijdens onze eerste wandeling in een bosje rondom de camping stuiten we op een leuk natuurfenomeen. De larve van een grote pijlstaartvlinder (nachtvlinder) die in het schors van een Eikenboom sap afscheidt trekt diverse soorten insecten aan die komen drinken van dat sap, een mooie vorm van symbiose. Zo keken we hoe een Hoornaar lekker het sap aan het drinken was toen mijn oog viel op een flinke kever die ernaast zat. Dit bleek een Klein Vliegend Hert te zijn, een gave keversoort. We zagen zowel een mannetje als een vrouwtje en we konden er een aantal plaatjes van maken.

Klein vliegend hert, man




Hoornaar 

Klein vliegend hert drinkt van het sap, de larve van de vlinder is net zichtbaar 

Klein vliegend hert, vrouw

Het mooie aan een natuurkampeerterrein is dat er op en om de camping veel natuur te vinden is, zo zien we twee rode Eekhoorns en horen we veel vogels op de camping. Een zwartkop heeft een nest in een struik naast onze tent en stoort zich totaal niet aan ons. Op de camping staan ook veel struiken en bomen waar de vogels en insecten voedsel en veiligheid kunnen vinden, ook een familie Kerkuil heeft er een plekje gekregen.

Onze tent 😄

Boomklever op de camping


Rode Eekhoorn op de camping


zo schattig 

Naast onze tent en op nog meer plekken op de camping staan eikenhouten stammen in de grond. Een informatiebord en internet leert ons dat het broedstoven zijn voor kevers als het Klein- en gewoon Vliegend hert. Larven van deze kevers leven 3 tot 8 jaar in en onder deze stammetjes en komen dan als volwassen kever tevoorschijn om te paren en gaan dan dood, dit duurt zo'n drie weken. Fantastisch voor ons is het nu de tijd dat ze tevoorschijn kunnen komen, en als het donker word doen ze dat ook massaal. Echt een schitterend gezicht om te zien hoe de mannetjes elkaar belagen met hun grote scharen, allemaal om een vrouwtje te bemachtigen. Die vrouwtjes vinden ze doordat die een feromoon uitscheiden wat ze heel goed kunnen ruiken. De meeste kans om deze soort te zien is op Eiken of ander loofbomen, als deze bomen "bloeden"drinken ze deze sappen. En natuurlijk ook de sappen van grote vlinderlarven die in de boom zitten verstopt ( zie bij klein vliegend hert hierboven) We hebben er drie avonden super van kunnen genieten, wat een machtige kevers. 

Vliegend Hert, man

Echt een schitterende soort die al lang op het wensenlijstje stond




Hij pakt hier wat houtpulp, ik weet niet of hij dat ook eet


Dicht bij het plaatsje Berg en Terblijt ligt een kleine steengroeve die na sluiting van de productie door de eigenaar helemaal is teruggegeven aan de natuur. Het Limburgs Landschap doet daar met vele vrijwilligers het onderhoud. Voor begrazing lopen er berggeiten en varkens wat sowieso al een beleving is. Wij gingen kijken omdat er vele waarnemingen gemeld worden van amfibieën, Libellen, hommels en vlinders. Het is een schitterend stukje natuur en als je het pad volgt is er genoeg moois te zien. We zien een Heidehommel,Dwergblauwtje, Geelsprietdikkopje en een Levendbarende hagedis. Helaas voor ons geen bijzondere Libellen of amfibieën. Voor de bijzondere amfibieën zijn speciale biotopen aangelegd die niet waarneembaar zijn vanaf het pad, overal staat ook aangegeven dat deze biotopen zeer kwetsbaar zijn en je dit niet mag betreden! De vele sporen van voetstappen baarde ons al zorgen en een leuk maar emotioneel gesprek met de plaatselijke vrijwilligers leerde ons dat het een gekkenhuis is in het gebied. Ze worden overlopen met soortenjagers en fotografen die alleen maar om hun eigen gewin denken en niet aan het voorbestaan van deze bijzondere soorten. Ze vertrappen de vegetatie die zo belangrijk is voor deze soorten en de biodiversiteit en denken niet na dat ze niet de enige zijn die dat doet, helaas. Internet is leuk maar haalt soms ook het slechte in de mens naar boven. de kick van de "likes." Gelukkig hoorde we van hem dat het project het goed doet, en hopelijk kunnen ze deze bijzondere soorten voor uitsterven in Nederland behoeden. Als nu de mensen zich fatsoenlijk weten te gedragen komt het hopelijk allemaal goed. Denk dus twee keer na als je een "like" bij een foto zet van een super zeldzaam beest of plant, is er rekening gehouden met de leefomgeving en met respect omgegaan met de soort in kwestie.
Bosorchis
Oranje zandoogje
Dwergblauwtje

Geelsprietdikkopje
Levendbarende Hagadis
Heidehommel
Wondklaver
Bij ?

Onze wandeling bij de Enci-groeve leverde ook veel gave soorten op, en in ieder geval een mooie ochtendwandeling. Het Dambordje die al enige tijd werd gezien hier was goed zichtbaar en we konden er een leuk bewijsplaatje van maken. En op het struinveld zagen we diverse Staartblauwtjes, dit is een wild bloemenveld waar je doorheen mag lopen en zo kan je dus goede foto's maken als je de vlinders hun ruimte respecteert. Een mooie Rode Wouw vloog ook nog over en de Geelgors liet zich lekker horen. Toen het te druk werd met sporters en wandelaars hielden wij het weer voor gezien, tijd voor een terras met bijbehorend koud biertje.

Dambordje

Staartblauwtje

Staartblauwtje afgevlogen


Bruin zandoogje

Bij?

Icarusblauwtje vrouw

Bosrank - Clematis vitalba

Kleine Vuurvlinder

Knautiabij

Lathyrus

Ranonkel of Tronkenbij met kleine vuurvlinder


Op een akkerveld vlakbij de camping hebben ze een stukje van de akker omgetoverd tot vogelparadijs. Er staan veel bomen en struiken en ook het gras word ongemoeid gelaten. De vogels weten zo'n plek feilloos te vinden om er te broeden en voedsel vandaan te halen. We kunnen heerlijk genieten van de Geelgors, Zanglijster, Grasmus en kneu maar ook lopen er muizen en Konijnen. Al deze soorten zorgen ervoor dat de insecten die het gewas kunnen schaden in toom worden gehouden, zo hoef je geen insecticiden te gebruiken. en de Biodiversiteit verbeterd enorm wat iedereen ten goede komt. 

Geelgors man


Zanglijster 

Het was een heerlijk weekend met onverwachte ontmoetingen en natuurervaringen. Het Limburgse Heuvelland herbergt mooie pareltjes van natuurschoon, laten we er zuinig op zijn! Al mijn foto's zijn met respect voor de soort en zijn leefomgeving gemaakt. Soms kost het wat meer geduld en soms is het alleen maar van veraf, maar ik houd er een goed gevoel aan over en dat is wat ik belangrijk vind.

2 opmerkingen:

  1. Waanzinnig veel moois gezien en vastgelegd in een weekend! Vliegend hert, dambordje, levendbarende hagedis heb ik nog nooit in 't echt gezien. Heel leuk verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dankjewel Mariette, als je het leuk vind kan je deze blogpagina volgen door onderaan je email door te geven. dan krijg je een melding als er iets nieuws opstaat. groetjes

    BeantwoordenVerwijderen