Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

woensdag 24 juli 2019

De Aletschgletsjer - Zwitserland, deel 4 zomervakantie 2019

We gaan vandaag wandelen door het Aletschwald waarbij we een spectaculair uitzicht hebben op de Aletschgletsjer. Dit is met zijn lengte van 23 kilometer de grootste gletsjer van de Alpen en een Unesco werelderfgoed. Het rotsmassief van de Eiger, Monch en Jungfrau vormen het gletsjergebied van de Aletschgletsjer. Deze bergketen maakt deel uit van de Berner Alpen in het Kanton Wallis- Zwitserland. We rijden naar Brig om vervolgens in Morel op de kabelbaan te stappen richting Riederalp. Je kan nog hoger met de kabelbaan waarbij je gelijk bij de gletsjer komt maar wij willen graag wandelen in het bos. Op deze website vind je informatie over de kabelbanen in Zwitserland.https://www.myswitzerland.com/nl-nl/deze website is speciaal van de Aletsch arena https://www.aletscharena.ch/en/
Tijdens ons kabelbaantochtje omhoog zien we al twee Steenarenden vliegen, het begint goed!

Uitzicht vanuit de kabelbaan

In Riederalp aangekomen moeten we een onverhard pad naar boven lopen alwaar de wandelingen beginnen. Boven is een restaurant en een natuurcentrum, dat laatste is helaas dicht vandaag. Het pad gaat erg steil omhoog en met de brandende zon op onze bol is het een ware beproeving, we ploffen boven in de schaduw neer om even op adem te komen.


Plattegrond van de Aletsch-arena 

Ons beginpunt vanaf Riederalp

Wij hebben de rode route gelopen, Bischofsitz geeft een prachtig zicht op de gletsjer


Gelukkig gaat de wandeling door het bos een stuk beter. In het Aletschwald staan de oudste Arven van Zwitserland en is erg indrukwekkend. We zien prachtige uitzichten op de bergen en watervallen, we komen veel vlinders tegen en horen en zien diverse gave vogelsoorten.

Uitzicht op de Aletschhorn, een reus van ruim 4000 meter
We horen het gave geluid van een Korhoen en een Drieteenspecht. Om die te zien moet je hier erg vroeg zijn en veel geluk hebben. Wel zien we Glanskop en Kruisbek in de toppen van de bomen vliegen. De vlinders zijn er ook best veel en op de bast van een boom zien we een Zwitserse Boswachter, helaas niet gelukt om hiervan een foto te maken.

Een Blauwtje?

Een Parelmoervlinder?

Een Parelmoervlinder?

Een Erebia ?

Rotsvlinder

Rotsvlinder

We komen langs verschillende uitzichtpunten waar je de Aletschgletsjer kan bewonderen, bij Silbersand en bij Bischopsitze. Die laatste is een eeuwenoude dennenboom waarvan de wortels een stoel gevormd hebben. Het uitzicht is hier schitterend op het blauwige ijs van de gletsjer en de machtige hoge alpenreuzen zoals de Jungfrau, Eiger en Monch eromheen.

Op deze berghelling bevind zich een overnachtings- hut, je moet eerst een lange hangbrug over om er te komen

Onze eerste glimps op de gletsjer

Als er een begint dan volgen er vanzelf meer stapels

Uitzicht vanaf de Bischopsitze

De Bischopsitze


Het is een vermoeiende wandeling mede door de warmte maar zeer de moeite waard. De roofvogels laten het een beetje afweten want behalve de twee Steenarenden in de ochtend zien we verder geen rovers meer. We sluiten af met een lekker koud biertje op het terras en wandelen rustig naar beneden om vanaf Riederalp de kabelbaan te nemen.

Waargenomen soorten:

Steenarend, Notenkraker, Korhoen, Drieteenspecht, Glanskop, Kruisbek,

Rotsvlinder, Bleek blauwtje, Zwitserse boswachter, Groot geaderd witje,

Venglazenmaker


Geen opmerkingen:

Een reactie posten