Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

woensdag 31 juli 2019

Het Aosta-esparcettablauwtje, Deel 8 zomervakantie 2019

Als je vlinders gaat kijken in de Aosta-vallei kan je deze zeker niet aan je voorbij laten gaan, het Aosta-esparcetteblauwtje.
Dit is een klein vlindertje van de blauwtjesfamilie die alleen maar hier voor komt. En dan kan je hem ook niet zomaar overal in de Aosta vallei vinden. Op de weg SR47 van Aymavilles richting Cogne kom je de borden van het Romeinse Aquaduct Pont d'Ael tegen, daar ga je een steile weg naar beneden en kan je te voet het kleine plaatsje doorlopen richting het Aquaduct. Eenmaal het Aquaduct over kan je een pad naar rechts nemen en dan is het zoeken op de vele bloemen die hier op de berghelling bloeien. Er vliegen hier veel meer gave soorten rond zoals vele parelmoervlinders, blauwtjes, Apollovlinder maar ook Blauwe IJsvogelvlinder en Zwitserse boswachter.

Aosta-esparcetteblauwtje - 
Zwitserse Boswachter - 

Parelmoervlinder

Pont d'Ael een Romeins Aquaduct

Grand Eyvia rivier waar het Aquaduct overheen is gebouwd

Cogne is ook erg bekend om zijn vele vlinderplekken en mooie uitzichten. Wij vonden dit een beetje te toeristisch dus zijn we er niet lang gebleven. Als je bij Cogne richting Lilaz rijdt dan kom je bij een prachtige waterval uit, wederom toeristisch maar wel de moeite waard. Ook kan je vanaf verschillende punten het Nationaal park Gran Paradiso in.

De SR 23 brengt je in de vallei Valsaverenche, weer een schitterende rit met prachtige uitzichten. Ook vinden we er aardig wat vlinders en mooie alpineplanten. Er is aan het einde van de vallei een grote parkeerplaats om van daaruit het NP weer in te gaan. Wij hoopte in deze vallei nog de Lammergier te zien die hier een broedlocatie heeft maar helaas hebben we hem niet kunnen waarnemen. Wel Steenarend, Raaf, Europese kanarie en Kramsvogels en diverse gave vlinders.

Einde van Val de Valsavarenche

Alpineplant

Ook een mooie plek om veel vlinders te zien is Avise. Je rijd via de SS26 om vervolgens richting Avise de SR26  omhoog de berg op te gaan tot je bij een picknickplaats Lo Crou komt. Bij de parkeerplaats is een prachtig bloemenveld waar het wemelt van de vlinders.Op de picknickplaats heb je een prachtig uitzicht op de Mont Blanc.

Uitzicht op de Mont Blanc

Een dagvlinder het Dambordje en een nachtvlinder

Een weiland vol met wildebloemen zoals je er in Aosta gelukkig veel tegenkomt

Boswitje - 


Verder doorrijden op de SR26 omhoog brengt je bij het plaatsje Cerellaz daar hebben we onze ogen uitgekeken naar de grote hoeveelheid vlinders op de mooi begroeide berghellingen. Heel veel diversiteit in soorten maar ook de aantallen zijn enorm. We hebben er flink wat tijd doorgebracht en hebben tussen de vlinders geluncht. Ook vloog er nog een gave Slangenarend en Raaf over en hoorde we een Grijskopspecht.

De bloemenzee langs de SR26
Rotsvlinder - 

Koningspage - 

Kolibrivlinder - 

Icarusblauwtje - 


Waargenomen soorten Pont d'Ael:

Blauwe IJsvogelvlinder, Aosta-esparcetteblauwtje, Icarusblauwtje, Koninginnepage, Apollovlinder, Dambordje, Bergluzernevlinder, Koningspage, Zwitserse boswachter, parelmoerachtige, erebia

Waargenomen soorten Avise - Cerellaz

Icarusblauwtje, Koninginnepage, Koningspage, Distelvlinder, Citroenvlinder, Rouwmantel, Grote Satarzandoog, Hooibeestje, Boswitje, Groot geaderd witje, Rotsvlinder, Grauw zandoogje, Dwergblauwtje, Dambordje, Bergluzernevlinder, Erebia, Parelmoerachtige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten