Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

maandag 22 juli 2019

De Lammergier van de Gemmipass - Zwitserland, Deel 3 zomervakantie 2019

Vanaf het plaatsje Leukerbad in het kanton Wallis - Zwitserland kan je met de Gemmibahn naar boven. Je komt dan op 2344 meter hoogte uit bij de Gemmipass.
 https://www.gemmi.ch/home/
Vroeger was dit al een handelsroute om via Zwitserland/Duitsland naar Italie te gaan. Nu kan je een stuk gemakkelijker naar boven met de kabelbaan. Boven kan je eten in een restaurant met prachtig uitzicht en verschillende wandelingen maken. Er is een bergmeer, de Daubensee en een oud gletsjerplateau de Lammerenboden, waar je mooie stenen en mineralen kan zoeken. De uitzichten zijn fenomenaal, je kan met gemak de grote bergreuzen zien die richting de Italiaanse grens opdoemen zoals de Matterhorn, de Dent Blanche, Weisshorn en de Grand gendarme, allemaal bergen boven de 4000 meter.

uitzicht op de Alpenreuzen, punt rechts is de Matterhorn die op de grens met Italië staat

Wij hopen er mooie vogels tegen te komen zoals Sneeuwvink, Alpenheggemus, Alpenkauw, en natuurlijk de grote rovers zoals de Steenarend en de Lammergier. Die laatste is in de jaren negentig uitgezet in de Alpen omdat ze daar helemaal verdwenen waren door vergiftiging en jacht. Het is een succes en nu broeden er weer meerdere paren van deze fantastische vogel in het hooggebergte van de Alpen. Ook in de omgeving van Leukerbad zit een broedpaar, die overigens hun hele leven samen blijven. Zo heb je dus best kans om tijdens je wandeling hier een Lammergier te zien.



Een helikopter vervoert stukken van een bouwkraan naar beneden. 

De Daubensee

De hond mag mee naar boven maar ze vind het wel spannend, boven is ze dat gelijk weer vergeten. We maken een prachtige wandeling met mooie uitzichten, watervallen en schitterende alpine planten.
De vogels laten het vooralsnog afweten, nu helpt het heen en weer vliegen van de helikopter natuurlijk ook niet echt. Maar ja dat is hoe ze in Zwitserland transporteren in de bergen. We zien een Waterpieper, een glimps van een Sneeuwvink, meerdere Steenarenden die hoog boven ons cirkelen en een grote groep Alpenkauwen. Ook een Alpenmarmot laat zich goed zien.




Waterpieper - Anthus spinoletta - Water pipit
Halverwege de middag zitten we nog na te genieten aan de rand van de bergwand, je hebt hier mooi uitzicht over het dal. Ik lig wat te soezen als Chris ineens opspringt en roept Lammergier!!! Uit het niets vliegt er een Lammergier zo'n 20 meter boven ons wahhhhh!!!  Zo dichtbij dat ik te laat ben om hem goed op de foto te krijgen, maar ik keek hem recht in zijn indrukwekkende ogen aan... Wat een moment. Echt een imposante vogel met een spanwijdte van 2,75 meter, supergaaf om hem zo dichtbij te kunnen zien.

Lammergier - Gypaetus barbatus - 

Lammergier


We wachten nog om te kijken of hij terugkomt maar dat doet hij helaas niet. Wel komen de Alpenkauwtjes dichtbij poseren voor een foto, daar ben ik natuurlijk ook erg blij mee. Dit was een mooie afsluiting van een schitterende dag met veel zon, mooi uitzicht en gave flora en fauna.

Alpenkauw - Pyrrhocorax graculus - 

Alpenkauw


Waargenomen soorten:

Lammergier, Steenarend ( verschillende kalenderjaren), Sneeuwvink, Waterpieper, Alpenkauw


Geen opmerkingen:

Een reactie posten