Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zaterdag 22 september 2018

De eerste zeetrektelling van dit najaar

Als er een Noordwesten wind staat die dan ook nog een beetje aantrekt gaat het bloed van een vogelaar wat harder stromen..... In het najaar kan je met gunstige windomstandigheden mooie soorten langs de kust voorbij zien komen. Nu is het nog een beetje vroeg in het jaar maar toch vliegt er al genoeg langs de Nederlandse stranden.
Dit weekend was zo'n gunstige wind dus zaterdag vroeg uit de veren om met het eerste licht een goed plekje bij de telpost Maasvlakte te bemachtigen. We waren met z'n drieën en kwamen als eerste aan, gelijk zien we achter de eerste branding een Vaal stormvogeltje vliegen. En even later zien we er nog een, daarna was het helaas op met de vaaltjes. Zo langzamerhand is de telpost aardig vol met vogelaars en is het reuze gezellig. We zien diverse jagers waaronder zeven kleine, een middelste en een grote. Grauwe pijlstormvogel, Noordse Pijlstormvogel, Roodkeelduikers, Alk, Zwarte zee eenden, Rosse Grutto en Jan van Genten. Foto's maken is vandaag niet gelukt maar we hopen maandag daar meer geluk mee te hebben.

Maandag is het nog steeds een gunstige windrichting maar helaas minder krachtig. We besluiten om bij de blokken te gaan zitten zodat we dichterbij zitten voor de foto's.

Regenboog op de Maasvlakte

We zien diverse gave Jan van Genten door de branding keilen in verschillende kleden. Altijd een mooi gezicht om deze vogels van de zee zo dichtbij te kunnen zien.

Jan van Gent - Morrus bassanus - Northern Gannet adult

Jan van Gent adult

Jan van Gent juveniel

Jan van Gent juveniel

We zien verder nog een Pijlstormvogel onbekend, steltlopers onbekend, Middelste jager, Kleine Jager, Zwarte Zee eenden, Roodkeelduiker, Oeverpieper, Noordse stern of visdief, Slobeenden en Bonte strandlopers. Later zagen we op Waarneming dat we een Vaal stormvogeltje hadden gemist, dat is natuurlijk erg jammer maar als je met z'n tweetjes bent kan je niet alles zien.

We rijden nog even langs het Oostvoornse meer om daar een blik te werpen en we krijgen de kans om een kleine Zilverreiger lekker dichtbij op de foto te zetten. Het licht werkte niet goed mee maar toch tevreden met deze serie.

Kleine Zilverreiger - Egretta garzetta - Little Egret


Goed zichtbaar is de gele poot van deze reigersoort

speuren naar voedsel....

Met een grote plons duikt hij met zijn snavel in het water, nu maar hopen dat het raak is.







Ook zat er tussen de grote groep Knobbelzwanen een Zwarte zwaan, die word gezien als exoot maar is altijd wel mooi om te zien vind ik.

Zwarte zwaan tussen de Knobbelzwanen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten