Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

woensdag 18 juli 2018

Natuurpark Westhavelland- Havellandische Luch deel 1

Onze zomervakantie was dit jaar een mooie verdeling van stad en natuur. De stad die we hebben bezocht was Berlijn en laat daar nou een prachtig natuurgebied vlakbij liggen. In de deelstaat Brandenburg ligt het Natuurpark Westhavelland  www.westhavelland-naturpark.de/ Het is een groot gebied met veel meren, akkers, bos, moeras en twee brede rivieren die in verbinding staan met de zee. We vonden een leuke natuurlijke camping in het bos en naast het Ferschesarmeer waarvandaan de meest interessante vogelgebieden en Berlijn ( met de trein) makkelijk te bereiken waren., www.campingpark-buntspecht.de .Vogelgebied de Havellandische Luch stond ook zeker op het programma en we zijn er twee keer geweest. We hebben daar zoveel moois kunnen bewonderen dat ik er twee blogs aan wijd.

Alles staat duidelijk aangegeven

Chris had goed voorwerk gedaan dus we wisten precies waar de vogelkijkhutten zich bevonden. Je mag er helemaal met de auto naar toe rijden wat weer handig is als je camera en scoop bij je hebt.
Het is een mooie houten hut op palen die uitkijkt over het uitgestrekte gebied. Er word geboerd in het gebied maar op kleinschalig niveau.Daardoor is er veel ruimte voor kruiden en luzerne en ook het maaien word laat in het voorjaar gefaseerd uitgevoerd.

Haas in het kruidige bloemenveld

Op de weg naar de kijkhut zagen we diverse kleine zangers in de vele struiken en kon ik een mooi plaatje maken van een Paapje

Paapje man - Saxicola rubetra - Whinchat male

Paapje man

Paapje man

In de zeer ruime kijkhut troffen we helaas een zeer chagrijnige Duitse vogelaar aan, wat ons ook nog een woordenwisseling opleverde om ons plekje in de hut te bemachtigen. Wat hij zeker niet kon waarderen was dat Chris al na vijf minuten een Grauwe kiekendief zag en kort daarna de belangrijkste vogel van dit gebied twee Grote Trap mannetjes. Wij konden er wel om lachen :-)
De Grote Trap word hier gekoesterd, aangezien er hier 97 van de 259 van heel Duitsland rondlopen. Deze vogel word ernstig met uitsterven bedreigt omdat er in de monocultuur landbouw geen ruimte meer is voor deze steppe/akkervogel. Dat is natuurlijk doodzonde want dit is een prachtige vogel waarvan de mannetjes zeer groot zijn en wel tot 16 kg kunnen wegen. In het vroege voorjaar vind er een fantastisch spektakel plaats als ze een gelijktijdige balts uitvoeren. Dat is nu al lang geweest dus wij zijn blij dat we deze twee mannetjes wisten te ontdekken. www.westhavelland-naturpark.de/erleben-lernen/naturerlebnis/grosstrappenbalz-im-havellaendischen-luch/  De vrouwtjes brengen nu hun jongen groot en doen dat in een afgerasterd gebied zodat de Vos er niet bij kan. Het hele project word nauwlettend in de gaten gehouden door vrijwilligers. http://www.grosstrappe.org/

Grote trap man - Otis tarda - Great bustard male

Grote trap 

Grote trap 

Veel vogelsoorten hebben baat bij dit project, de zogenaamde vogelakkers trekken prachtige soorten aan zoals ook de Grauwe kiekendief. Een kleine kiekendief die nestelt op de grond en zich tegoed doet aan kleine vogels, insecten en amfibieën. Zoals alle kiekendieven jaagt hij door laag over het land te vliegen in de karakteristieke V vorm.

Grauwe kiekendief man - Cicus pygargus - Montagu's Harrier male

Grauwe kiek man ( geringd) 

Grauwe kiekendief man

Grauwe kiekendief man

Grauwe kiekendief man

Het vrouwtje van de Grauwe kiekendief  is herkenbaar aan de smalle vleugels en donkere band op de armpennen en duidelijk gebandeerde dekveren aan de onderzijde, ze lijkt erg op het vrouwtje van de Blauwe en Steppekiekendief.

Grauwe kiekendief vrouw

Grauwe kiekendief vrouw

Grauwe kiekendief vrouw

Grauwe kiekendief vrouw

Voldaan met deze prachtige soorten rijden we naar de overkant waar nog een kijkhut staat. Maar het is nog niet gedaan met het genieten, vol adrenaline springen we uit de auto als Chris een Zeearend ziet aankomen....Wauw! :-)
Nou komen ze hier in dit deel van Duitsland best veel voor, met al dat prachtige water in de buurt. Maar zo'n imposante verschijning is voor ons een kers op de toch al heerlijke taart.

Zeearend - Haliaeetus albicilla - White tailed Eagle

Zeearend adult ( zie witte staart) 

Zeearend, zie de krachtige poten

Zeearend

Zeearend

Aangekomen bij de volgende hut treffen we een Nederlands echtpaar die gelukkig een stuk gezelliger zijn als de Duitse vogelaar. We zien aan deze kant nog een Zeearend die rustig op een hoop mest zit te wachten. Ongelofelijk wat een dag, en dan te bedenken dat we nog een keer gaan :-)

Zeearend met twee bonte kraaien

5 opmerkingen:

  1. Leuk gedaan. Vogels zijn zo moeilijk te fotograferen. Zelf ben ik ook soms bezig. Ze zijn zo snel en ik zo langzaam haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke verslag + foto's. Even melden waar dan precies de hutten staan zou prettig zijn. Dat scheelt anderen een hoop zoekwerk 😊.
    Mvg Willem

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Willem, dankjewel voor je compliment. Op de eerste foto staat een overzichtskaart van het gebied, daar kan je de hutten op zien. Ook de link in de eerste alinea van het gebied vind je alle informatie die je nodig hebt. Veel plezier als je het gebied gaat bezoeken en hopelijk mooie waarnemingen. Gr Annemieke

    BeantwoordenVerwijderen