Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

maandag 21 mei 2018

Vlinders in Viroinval

Vlinderen op tweede pinksterdag stond al geruime tijd genoteerd in de agenda. Gelukkig zat het weer mee vandaag want vlinders kijken met regen is natuurlijk niks. Gezellig met Clements, Margreet, Peet en Chris gaan we zeer vroeg op pad..... 4:30 om precies te zijn om een beetje op tijd aan te komen in het vlindergebied van België. We gaan vandaag naar Viroinval, een mooi glooiend gebied met kalkgesteente en veel velden met wilde bloemen.
Na een lange rit komen we aan op ons eerste veld en gaan op zoek naar mooie vlinders die nog aan het opwarmen zijn in het opkomende zonnetje. We vinden o.a  Icarusblauwtjes, Bruin dikkopje, Kalkgraslanddikkopje en Aardbeivlinder.

Icarusblauwtje - Polyommatus icarus

Icarusblauwtje vrouw

Icarusblauwtje

Bruin dikkopje - Erynnis tages versleten

Aardbeivlinder - Pyrgus malvae

Kakgraslanddikkopje - Spialia sertorius

Kalkgraslanddikkopje

Inmiddels is de zon goed doorgekomen en zijn de vlinders al lekker vliegerig wat het niet makkelijker maakt om ze te determineren. Gelukkig staan er ook fantastische orchidee soorten op dit veld dus daar maar even werk van gemaakt om mooie plaatjes te schieten.

Bergnachtorchis

Bokkenorchis

Hommelorchis

Na een paar uurtjes ons vermaakt te hebben gaan we naar een ander stuk waar weer andere soorten vlinders voorkomen. Het is een mooie wandeling naar weer een prachtig wild bloemenveld en we kunnen hier o.a. Groot geaderd witje, Bosparelmoervlinder, Koninginnepage bijschrijven.

Groot geaderd witje - Aporia crataegi 

Groot geaderd witjes

Groot geaderd witjes

Bosparelmoervlinder - Melitaea athalia

Bosparelmoervlinder

Na lekker even op een terras te zijn bijgekomen beginnen we aan de reis naar huis, iedereen is lekker moe en ook ik kan mijn ogen amper openhouden. Chapeau voor Clements die ons weer veilig thuis brengt.
Het was een heerlijke en gezellige dag met mooie soorten in een prachtig mooi gebied, natuurlijk stonden er soorten op het lijstje die we niet gevonden hebben maar dat is dan gewoon voor een volgende keer.

Uitzicht bij Viroinval

1 opmerking: