Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zondag 16 september 2018

Grauwe Klauwier op doortrek

De najaarstrek begint al lekker op gang te komen en de Maasvlakte is dan altijd goed voor een paar gave soorten. Zo zit er al een tijdje een juveniele Grauwe Klauwier die zeker de moeite waard is om op te zoeken.
In de vroege ochtend gaan we vol goede moed op zoek maar vinden hem niet. De prachtige kleuren van de herfst springen in het oog dus ga ik lekker los op de bloemen en vruchten die er veelvuldig te vinden zijn. Dat is ook de reden waarom er zoveel soorten vogels hier hun toevlucht zoeken in zo'n industrieel gebied, de vele bramen, duindoorn, vlier en vele bloemen op de schrale veldjes. Jammer dat de Rotterdamse haven steeds meer leefgebied wegkaapt, dus we genieten zolang het kan.

Braam

Duindoorn


Vlier


Zeeaster

Een stuk verder zitten wat kneuen op een hek die zich vanuit de auto laten fotograferen. En bij de nieuwe stuifdijk kan ik een leuk plaatje maken van een Spreeuw en Tapuit.

Kneu - Carduelis cannabina - Common Linnet

Kneu 

Kneu

Spreeuw - Sturnus vulgaris - Common Starling

Spreeuw

Tapuit - Oenanthe oenanthe - Northern Wheatear

Tapuit springt van zijn uitkijkplek

Op de achtergrond de konijnenholletjes waar de Tapuit dankbaar gebruik van maakt

Op de terugweg hangt een Torenvalk vrouwtje te "bidden" boven de dijk. Gelukkig heeft ze het veel te druk met jagen dat ze ons toestaat om vanuit de auto foto's te maken waarbij ze lekker dichtbij komt. We turen ook nog even een tijdje over zee om misschien nog wat leuks te zien maar helaas niks anders dan de gebruikelijke meeuwen. We wachten gretig op de eerste storm van het najaar zodat het zeevogeltrektellen weer kan gaan beginnen.

Biddende Torenvalk - Falco tinnunculus - Common Kestrel

Op de grond om een muis te slaan, helaas mis 

Dan maar weer de lucht in, zo ging het meerdere keren mis en valt het niet mee om iets te vangen


Alles beweegt om stil te blijven hangen, behalve de kop die beweegt niet.

Staart als een soort roer, echt knap hoe deze vogel dat doet


Toch nog maar even proberen bij de plek waar de Grauwe klauwier steeds gezien wordt en dit keer hebben we meer succes. Hij zit op het hek en zoekt de grond af naar een lekker hapje, als we dichterbij komen snappen we waarom die hier telkens zit. Een Wespennest zit vlakbij en daar lusten ze er wel wat van. Ze hebben de eigenschap om hun prooien op stekels van struiken of hekwerk te spiesen om er later van te gaan eten. Deze jonge vogel is op doortrek richting warme oorden zoals Afrika. Zeer gaaf dus om zo'n vogel hier te kunnen zien.

Grauwe Klauwier - Lanius collurio - Red backed Shrike



Grauwe Klauwier met man en vrouw Roodborsttapuit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten