Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zondag 3 mei 2020

Geen voorjaar zonder het Oranjetipje

In tijden van Corona zijn we genoodzaakt om ons natuurplezier dicht bij huis te beleven. Dus helaas geen weekendje naar de Baltsende Kemphanen in Friesland en geen vakantie naar Extramadura 😢 Maar ikzelf en mijn geliefde naasten zijn allemaal gezond dus wat valt er te klagen! "Wat in het vat zit verzuurt niet" om er maar een oud Hollands gezegde bij te halen. We zien wel wat de toekomst brengt en gelukkig is er in onze mooie omgeving genoeg moois te zien en te beleven. Het voorjaar is het seizoen bij uitstek waar er zoveel in de natuur gebeurt. De vogeltrek brengt weer leuke soorten in en over het land, en die hier blijven moeten als de bliksem op zoek naar een partner en territorium. Als je er oog voor hebt gebeurt het allemaal vlak voor je neus en hoef je dus niet ver van huis om te genieten. Zo ook de insecten die door de heerlijke warme weer getriggerd worden om te gaan voortplanten. Een van hen is een echte voorjaarssoort, het Oranjetipje. Een prachtig klein vlindertje van de witjes familie oftewel de Pieridae.

Oranjetipje man - Anthocharis cardamines rustend in de vroege ochtend op Look zonder Look 

Oranjetipje man

Het Oranjetipje vliegt een generatie ongeveer van Maart tot Mei en overwintert als pop op een bladsteel van een waardplant. In de volgende lente vliegt de nieuwe generatie weer uit. De mannetjes gaan snel op zoek naar de vrouwtjes, die geen oranje vleugelpunten hebben. De vrouwtjes leggen hele kleine oranje eitjes op een waardplant zoals Pinksterbloem, Look zonder Look of Judaspenning en vervolgens eet het rupsje zich vol aan de bloemstengels om zich daarna te verpoppen om de cyclus weer van voren af aan te starten.

Look zonder Look een waardplant, de rupsen eten de kale bloemsteeltjes van deze plant

Oranjetipje vrouw, zij mist de oranje vleugelpunten

De soort is veel voorkomend en wijdverbreid in grote delen van Europa. Hij houd van vochtige graslanden en open plekken in het bos. Dus ook veel te zien nu in onze parken langs de bosrand waar veel Look zonder Look groeit bijvoorbeeld of op weitjes met Pinksterbloemen. Belangrijk is dus ook dat we die randen en weitjes niet maaien, laat lekker staan! Die uitgebloeide Look zonder Look is hartstikke waardevol voor de volgende generatie van deze supergave vlinder, die ook nog eens met zijn oranje vleugelpuntjes zo bij ons kikkerlandje past.

Oranjetipje man, s'ochtends maak je de meeste kans om ze rustig te fotograferen

Oranjetipje man

Oranjetipje man op Fluitekruid

In het park naast ons huis vinden we nog meer mooie voorjaarsbodes die zeer waardevol zijn voor de insecten en dus ook voor de vogels. Nu de vogels jongen hebben moeten er veel rupsen zijn om die hongerige maagjes te vullen. Alles valt samen in deze tijd van het jaar, en als er genoeg voor iedereen is blijven er genoeg rupsen over om volgend jaar weer te kunnen genieten van de prachtige vlinders.

Scherpe boterbloem

Brandnetel, een belangrijke waardplant voor vlinders ( met luis als je goed kijkt )

Fluitekruid

Fluitekruid close up
Judspenning

Kastanje bloesem

Kastanje

Eenstijlige Meidoorn

Meidoorn close up

Raapzaad

Vlierbloesem 

Witte Dovennetel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten