Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zaterdag 1 december 2018

S'Landse Ransuilen

Ze verblijven al jaren in Zuidland en omgeving maar sinds vorig jaar zijn ze "Trending Topic". De Ransuilen van Zuidland!
Een groep van ongeveer 15 Ransuilen besloot hun winterroest te houden in een Wilg op het dorpsplein van Zuidland. De uitbater ernaast zag een gat in de markt en poste ze op social media. Je begrijpt dat er heel veel volk op afkwam die hopelijk voor de uitbater een lekker warme versnapering bij hem genuttigd heeft. De vele belangstelling heeft altijd een keerzijde omdat er helaas personen tussen zitten die menen dat het helemaal niet erg is om zo dichtbij mogelijk te komen. Gelukkig voor de Uilen waren ze in Zuidland trots op "hun "Uilen en was er veel sociale controle. Voor mij persoonlijk hoeft het dan niet zo met die drukte en ben ik er ook niet naartoe geweest. Dit jaar waren we zo'n beetje de eerste die de Uilen in de Wilg zagen zitten en hebben we er op een miezerige dag wat leuke foto's van hun kunnen maken.

Ransuil - Asio otus - Long-eared Owl

Ransuilen zijn prachtige vogels om te zien, omdat ze overdag lekker zitten te soezen kan je ze goed observeren. Ook is het natuurlijk leuk dat ze elkaar opzoeken en met z'n allen hun winterroest in dezelfde boom houden. Ze zijn niet zo heel groot maar kunnen bij alertheid zich uitrekken tot lange smalle vogels. De pluimen op hun hoofd zijn niet hun oren die zitten aan de zijkant van hun hoofd. Hun verenkleed is dusdanig gemaakt dat ze perfect gecamoufleerd in een boom kunnen zitten, gelijkend op een boomstam vallen ze totaal niet op. Het grappige is dan ook dat je soms al een kwartier staat te observeren en dan ineens nog meer Ransuilen in de boom ontdekt.

Ransuilen roestend bij elkaar

Als de schemer inzet gaan ze massaal op de wieken om te gaan jagen. Met lange vleugels waarmee ze geruisloos kunnen vliegen jagen ze op muizen, vogels en insecten.

Het is super dat ze in mijn eigen woonomgeving voorkomen, ik heb dan ook wel eens geluk om er s'avonds een te zien tijdens het uitlaten van de hond. De Ransuilen van Zuidland hebben voor veel mensen de natuur dichterbij gebracht waardoor ze dus een goede ambassadeur zijn om de natuur en het cultuurlandschap in onze omgeving te beschermen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten