Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zondag 6 mei 2018

Koninklijke Pages in Les Alpilles

Een van de doelen van deze vakantie was om de grote vlinders mooi te fotograferen. Er vliegen in de Provence, Zuid-Frankrijk diverse grote vlinders rond maar ze zijn moeilijk op de foto te krijgen. Zodra ze opgewarmd zijn vliegen de mannetjes naar hoger gelegen gebied om elkaar te ontmoeten, het zogenaamde "Hilltopping". Er zat dus niks anders op om ook maar de hoogte in te gaan.
Nou zijn er in het Alpillesgebergte diverse prachtige wandelingen die over de toppen van de Les Alpilles gaan en wij kozen de wandeling bij Mouriers uit. Daar heb je niet alleen een mooie kans op vlinders maar ook de Bonelli Arend ( Havikarend) kan daar rond vliegen. Het was 26 graden en het pad ging stijl omhoog, maar we werden al gauw beloond met zowel Koningspage als Koninginnenpage.

Koninginnenpage-Papilio machaon


Ook vlogen er diverse mannetjes van de Cleopatravlinder maar die ging helaas nergens zitten om er een behoorlijke foto van te maken. Maar ze zijn wel schitterend om te zien met hun gele vleugels en oranje vlekken erop.
De koninginnenpage en Koningspage vallen onder de familie van Papilionidea en ze zijn beide grote kleurrijke vlinders. Ze houden van grote distels en andere grote bloemen omdat die veel nectar bevatten, de rups overwintert als pop. Er kunnen meerdere generaties voorkomen afhankelijk van het leefgebied. In Nederland komen ze vooral in het zuiden voor.

Mooi met wat tegenlicht


De Koningspage was moeilijker om er mooie foto's van te maken, maar dat is de volgende dag helemaal goed gekomen.
We besloten de bergwandeling op de "La Caume"te doen, je loopt dan naar een televisietoren die je in de hele omtrek kan zien. Wederom een flinke stiefel omhoog, maar zeer de moeite waard. Bovenop werden we getrakteerd op twee overvliegende Havikarenden, die prachtig op de thermiek cirkelden. En een Koningspage die zich tegoed deed aan de nectar van de vele spoorbloemen die hier te vinden zijn. Het leverde prachtige foto's op.

Koningspage-Iphiclides podalirius







Geen opmerkingen:

Een reactie posten