Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zondag 17 mei 2020

Zomergasten bekijken in de Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee

Ook al zijn de meeste grenzen voor ons mensen gesloten, de vogels kunnen gewoon vliegen waarheen ze willen. Bij de Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee komen er in het voorjaar mooie gasten aan. Ze koeren liefelijk en pronken met hun mooiste verenkleed om de vrouwtjes te verleiden. Ik heb het natuurlijk over de Zomertortel, een prachtige duif die ernstig bedreigt word door de jacht in vooral het Middellandse zee gebied. Gelukkig vinden ze in de duinen op Goeree een veilige plek om te broeden. We gaan deze zondag vroeg uit de veren om ze in alle rust te bekijken, het word een mooie dag vandaag. Als we op het pad wandelen tussen het dikke duin struweel horen we heel veel vogels zingen, een prachtig zondagochtend concert. Zo horen we onder andere de Nachtegaal, Braamsluiper, Zwartkop, Zanglijster, Tuinfluiter en een Spotvogel. Die laatste is ook zo'n gave zomergast op de Kwade Hoek, zijn geluid is onmiskenbaar. Gelukkig voor ons ging hij lekker zitten zingen op een goede plek om hem op de foto te zetten.

Spotvogel




Toen we zo lekker aan het genieten waren van de Spotvogel vlogen er uit het niets twee Zomertortels over. Na even rustig wachten ging er een mannetje rustig zitten koeren in een boom. Lekker dichtbij dus prachtige platen kunnen schieten van deze gave soort.

Zomertortels vliegen achter elkaar aan



De Zomertortel is een mooie slanke duif met een roze keel en prachtige oranjebruine rug. Op zich een schuwe vogel maar in het broedseizoen moeten de mannetjes zich tentoon stellen voor de aanwezige vrouwtjes, dus zitten ze druk te koeren in de boomtoppen. 




Nog een mooie zomergast is de Wielewaal en ook die is op Goeree-Overflakkee te vinden, dus daar ook maar even een wandeling maken. Helaas liet deze beauty zich niet zien of horen, volgende keer beter. Op de groepsapp komt het bericht door dat er een Roodmus is gezien niet ver bij ons vandaan. Dat is een mooie bonus om deze ochtend compleet te maken. Ter plaatse luisteren we naar de kenmerkende zang van de Roodmus maar helaas horen we hem niet. Ook hier is het prachtig met de vele vogelgeluiden van Nachtegaal, Grasmus en Roodborsttapuit. Na een tijdje besluiten we om richting huis te gaan als ik de Roodmus ineens voor me langs zie vliegen, YES! Hij gaat in de struiken zitten en zingt zijn "Please to meet you" deuntje en gelukkig voor ons komt hij af en toe wat hogerop zitten zodat we leuke plaatjes kunnen maken.
Roodmus


De Roodmus overwintert in India en komt eind Mei onze kant op. Vooral in de duingebieden komt de Roodmus in Nederland tot broeden, maar hij blijft een zeldzaamheid. De Roodmus is een vinkensoort die zoals zijn naam al aangeeft rood is gekleurd. Dit betreft alleen het mannetje want het vrouwtje zou anders veel te veel opvallen als ze broed. Dit mannetje is geringd en ik heb me laten vertellen dat dit mannetje al een aantal jaar achter elkaar op dezelfde plek terugkomt, elk jaar mooier rood gekleurd als hij volwassen word.


Na deze heerlijke ochtend kunnen we voldaan naar huis om de vele foto's uit te zoeken. Naast deze drie gave soorten hadden we ook nog aardig wat andere mooie waarnemingen. Vooral de wilde Orchideeën in de duinvallei op Goeree-Overflakkee zijn altijd een lust voor het oog. 

Vleeskleurige Orchis

Vleeskleurige Orchis

Brede Orchis

Ratelaar

Groenling man -


Heggenmus

Lepelaar -

Zanglijster -










Geen opmerkingen:

Een reactie posten