Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zondag 5 mei 2019

Zomertaling in de Wolvenpolder

De Zomertaling is een eendensoort die zich niet gemakkelijk laat benaderen, dan komt een kijkhut wel heel goed uit. We hadden het geluk om vanuit de kijkhut in de Wolvenpolder deze prachtige eend van dichtbij te kunnen bewonderen. De Zomertaling is een soort die in het voorjaar naar Nederland komt, een zomergast, om te paren en te broeden. Het zien van deze eend is dus een heerlijke lentebode en daar word ik blij van want de lente is mijn favoriete seizoen. De Zomertaling is niet zo goed vertegenwoordigt als de Wintertaling die in de winter in grote getale aanwezig is in onze Hollandse wateren. Extra leuk dus als ze zo'n jong gebied als de Wolvenpolder uitkiezen om wellicht voor nageslacht te gaan zorgen. Bewijs van broedsucces hebben we helaas NOG niet maar dat dit paartje hun taak serieus nam was wel duidelijk.

Zomertaling man - Anas querquedula - Garganey male

Zomertaling vrouw (rechts) in een kleed wat haar onzichtbaar maakt tijdens het broeden

De Zomertaling is iets groter dan een Wintertaling en heeft een herkenbare witte streep boven het oog die doorloopt tot in de hals. Hij heeft een mooie donkerbruine borst en lichtgrijze flanken, met wit en zwarte spitse schouderveren. Ter vergelijking heb ik beide soorten hieronder geplaatst, de verschillen zijn zo goed te herkennen.

Wintertaling man - Anas crecca - Common Teal male

Zomertaling man

Nog een verschil met de Wintertaling is dat de Zomertaling niet grondelt. Hij zeeft het wateroppervlak en houdt daarbij alleen de kop onder water.

Typisch foerageergedrag van een Zomertaling

Hij week geen moment van haar zijde, en hield de omgeving in de gaten zodat zij kon eten
 Ik heb ook nog een kort filmpje gemaakt van het stel!



Als je zo rustig staat te genieten van deze gave eenden komt er nog veel meer dichtbij scharrelen. De kijkhut bij de Wolvenpolder is een prima plek om leuke soorten op de foto te zetten. Via deze link vind je nog wat meer informatie over de Wolvenpolder. Natuurmonumenten, de Wolvenpolder

Kluut

Oeverloper

Kievit vrouw

Tureluur juveniel

Watersnip, bijna onzichtbaar door zijn schutkleur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten