Pestvogel-Bohemian Waxwing

Pestvogel-Bohemian Waxwing
De Bohemian Waxwing oftewel de Pestvogel

zaterdag 16 juni 2018

De Grauwe kiekendief

Deze vogel staat al een tijd op mijn verlanglijst, maar omdat je ervoor naar de provincie Groningen moet is het soms lastig te plannen. Dit weekend waren er geen andere plannen en afspraken dus gingen we zaterdagochtend voor dag en dauw op stap.

Grauwe kiekendief  man - Circus pygargus

 De Grauwe kiekendief is een soort die extra bescherming nodig heeft omdat deze soort niet kan overleven door onze intensieve manier van landbouw. De Grauwe kiekendief is een zomergast die overwintert in Afrika. Ze broeden graag op open vlaktes, akkers e.d. en nestelen op de grond. Hij jaagt op muizen, kleine vogels en insecten en die zijn schaars in onze Nederlandse landerijen. Door de intensieve manier van Landbouw is er geen ruimte meer voor deze dieren en dat is naar mijn mening ontoelaatbaar. De achteruitgang van het leven op de boeren akkers en weilanden zijn desastreus voor de flora en fauna van Nederland en ook voor onze ( iig voor het mijne) gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk.
Gelukkig zijn er helden in Nederland die zich belangeloos inzetten om de natuurlijke akkers van weleer terug te krijgen. Werkgroep Grauwe kiekendief http://werkgroepgrauwekiekendief.nl/ doet al jaren zijn best om o.a de Grauwe kiekendief te beschermen. Samen met de Vogelbescherming zijn er in Noord-Oost Groningen speciale vogelakkers gemaakt. Lokale boeren hebben percelen van hun land omgetoverd in een waar vogel en insectenparadijs. Grote stroken van honderden meters met wilde bloemen en kruiden opgevuld met stroken Luzerne zorgen voor een enorme biodiversiteit. Hier profiteert niet alleen de Grauwe kiekendief van maar ook de Velduil en zangers zoals gorzen, kwikstaarten, grasmussen, kneu enz... We werden er helemaal blij van om dit te zien!

Grauwe kiekendief man

Grauwe kiekendief man

Grauwe kiekendief man

De werkgroep houd nauwlettend in de gaten waar de Grauwe kiekendief gaat nestelen en beschermt de nesten met speciale kooitjes zodat roofdieren er niet bij kunnen en de boer ook weet dat hij daar niet kan maaien of oogsten. Dit resulteert in een toename van de soort al heeft de soort ook moeite om vanuit zijn overwinteringsgebied naar Nederland te komen. Op hun site kan je lezen over al het werk wat deze helden doen om deze prachtige soort voor Nederland te behouden.

Grauwe kiekendief vrouw

Grauwe kiekendief vrouw

We hebben dit weekend diverse Grauwe kiekendieven kunnen waarnemen en genoten van de vogelakkers. Ook zijn we nog even bij akkers geweest waar intensief geboerd word, het verschil was schokkend. Je hoorde er helemaal niks, geen vogels, geen insecten nog geen haas liep er.

De kleine camping van natuurkampeerterreinen was gelukkig een groene oase en we hebben dan ook heerlijk een nachtje gekampeerd. Op zowel de heen en terugweg zijn we langs de Onnerpolder gegaan. Dit gebied maakt deel uit van het Hunzedal van het Groninger landschap maar de weidevogelkern wordt beheerd door zes weidevogelboeren, over helden gesproken! Het is een moerassig veengebied waar weidevogels kunnen broeden en foerageren. Er broeden Grutto,Tureluur, Kievit, Kokmeeuw, Witwangstern, Waterral, Porseleinhoen, Kleinst waterhoen, Steltkluut enz... Nu was er een zeldzame Witkeelkwikstaart gezien in het gebied dus die hebben we ook maar even meegepakt. 


Witwangstern - Chlidonias hybrida 

Witwangstern - Chlidonias hybrida

Gele kwikstaart - Motacilla flava

Gele kwikstaart juveniel

even krabbelen....


even lekker opschudden

Door de vele bloemen in het gebied wemelt het er van de insecten en vlinders. Zo zagen we op een Akkerdistel tientallen witjes zoals klein geaderd witje en klein koolwitje.
Het was een geslaagd weekend in de provincie Groningen waar we zeker nog een keer naar terug gaan.

klein koolwitje en klein geaderd witje

klein geaderd witje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten